Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Barkod nedir

Barkod nedir

admin admin -
24 0

Barkod nedir

Barkodlar, zamandan tasarruf sağlayan bir teknolojidir. İşletmelerde verimliliği artıran barkodlar, hataları da azaltmaktadır. Günümüzde her firma, barkod tarayıcıları kullanmaktadır. Bu tarayıcılar, eğitim, sağlık, depolama ve birçok alanda işleri kolaylaştırmaktadır.

Barkod nedir?

Barkodlar, bir dizi siyah çubuk ve çeşitli genişliklerdeki beyaz boşluklardan oluşur. Barkodları kullanmanın temel amacı, kodlar kullanarak bilgilere hızlı erişimi sağlamaktır. Bu kodları okuyan cihazlara barkod tarayıcı adı verilir.

Barkod Tarayıcı Türleri

Barkod tarayıcılarda, lazer ve görüntüleme teknolojileri gibi çeşitli tarama teknolojileri kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan barkod tarayıcılar şunlardır:

Kalem tipi barkodlar

Kalem tipi barkodlar, düşük hacimli işletmelerde kullanılır. Diğer tarayıcılara göre daha küçük, ucuz ve dayanıklıdırlar.

Lazer barkod tarayıcılar

Lazer barkod tarayıcılarda kodları okumak için lazer ışınları kullanılır. Lazer barkod tarayıcılar çok hassas tarayıcılardır. Bu tarayıcılarda hata oranı oldukça düşüktür. Lazer barkodlar, kodları uzak mesafelerden okuyabilirler. Lazer barkodlar, uzun mesafelerden kullanıma en uygun tarayıcılardır. Aynı zamanda bu tarayıcılar, yoğun tarama gerektiren işler için çok uygun tarayıcılardır.

Çok yönlü barkod tarayıcılar

Bu tarayıcılar kodları herhangi bir yönden okuyabilmektedir. Bu tarayıcıların içinde bir dizi sabit ayna ile hareketli aynalar bulunur. Çok yönlü barkodlar, tıpkı lazer barkodlar gibi uzak mesafeden kodları okuyabilirler. Bu barkodlar, basımı kötü, yırtık veya hasar görmüş olan kodları bile okuyabilmektedir. Perakendecilik sektöründe, belirli bir mesafeden kodları okuyabildikleri için endüstride en çok tercih edilen barkodlardan biridir. Herhangi bir yönden kodları okuyabildikleri için, oldukça hızlıdırlar. Çok yönlü barkodlar, aynı zamanda oldukça dayanıklı cihazlardır.

CCD tarayıcılar

Doğrusal görüntü tarayıcılar olarak da bilinen CCD (Charged Coupled Device) tarayıcılarda, bir dizi küçük ışık sensörü bulunur. Bu sensörler yardımıyla kodlar hatasız bir şekilde okunur. CCD tarayıcılar en çok perakende sektöründe ürünlerin dağıtımı, envanteri ve sevkiyatında kullanılır. CCD tarayıcılar, lazer tarayıcılara göre çok daha dayanıklıdır.

2D barkod tarayıcılar

2D tarayıcılarda, kodları okumak için küçük kameralar bulunur. Bu barkodlarda kodları okumak için dijital görüntü işleme teknikleri kullanılır. 2D tarayıcıların en büyük avantajı, hareketli barkodları okuyabilmeleridir. Bu barkodlar, çok yönlü okuma yapabilirler.

Egen Barkod Etiket San.Tic.Ltd.Sti.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, Atatürk Bulvarı 13.Cadde,

 Mutfakcılar MUTSAN Başakşehir Mahallesi Sanayi İstanbul TR,

 İkitelli Cd No:24 D:Sitesi 10.Blok, 34306 Başakşehir

TEL: 02126591515

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir