Uzay Kolonileri İçin Önemli Bir Adım
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul başkanlığında “Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması” isimli proje hazırlandı. TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulunan çalışma, insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin yapılmasını hedefliyor.
Fiziki ve Kimyasal Özellikler İyileştirilecek
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’a göre, sürdürülebilir bitkisel üretim için Ay ve Mars regolitlerinin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Besin elementince fakir olan bu toprak benzeri regolitlerde ekstrem öncül bitkiler yetiştirilerek, bitki besin elementi eksikliği koşullarında mekanizmaların aydınlatılması hedefleniyor.
Yenilikçi Bir Yaklaşım
Projenin amacı, regolit simülantlarında yetiştirilen bitkilerde stres yanıtlarıyla ilişkili sinyal yolaklarının araştırılması ve bu sayede regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması. Bu bütüncül yaklaşım ile elde edilecek veriler, literatürde ilk defa yer alacak.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi gerçekleştiren ekibi tebrik ederek, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın daha önce Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından uzayda gerçekleştirilen bir projesine de değindi. Bu çalışmalar, uzayda tarımsal üretimin önünü açacak önemli adımlar olarak dikkat çekiyor.