Türkiye veri merkezlerinde “bölgesel üs” olacak

Veri merkezleri, bilgi işlem altyapılarını tek çatı altında toplayarak bilgisayarlar, sunucular, depolama ve ağ gibi unsurları içerir. Bu merkezler, donanım, güç dağıtımı, soğutma sistemleri ve güvenlik önlemleri gibi unsurlarla desteklenir. Veri merkezleri çeşitli tiplerde olabilir; geleneksel, kurumsal, ortak yerleşim, bulut, hibrit, hiper ölçekli ve uç veri merkezleri gibi. Yapay zeka modellerinin eğitilmesi için büyük işlem…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye veri merkezlerinde “bölgesel üs” olacak

Veri merkezleri, bilgi işlem altyapılarını tek çatı altında toplayarak bilgisayarlar, sunucular, depolama ve ağ gibi unsurları içerir. Bu merkezler, donanım, güç dağıtımı, soğutma sistemleri ve güvenlik önlemleri gibi unsurlarla desteklenir. Veri merkezleri çeşitli tiplerde olabilir; geleneksel, kurumsal, ortak yerleşim, bulut, hibrit, hiper ölçekli ve uç veri merkezleri gibi.

Yapay zeka modellerinin eğitilmesi için büyük işlem gücü ve enerji gereklidir. Bu nedenle, sıvı soğutmalı sistemler klasik klimalara tercih edilmektedir. Türkiye’nin yapay zeka ve veri merkezleri alanında küresel bir oyuncu olabilmesi için güçlü enerji altyapısı ve yatırım dostu düzenlemeler kritik önem taşır. Türkiye’nin bu alanda bölgesel bir üs olma potansiyeli bulunmaktadır ve veri merkezi yatırımları stratejik bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemiz, yapay zeka vizyonunu gerçekleştirmek adına veri merkezi kurulu gücünü artırmayı hedeflemektedir. Kamu yatırım programlarında yapay zeka projelerine pay ayrılması, Türkiye’yi dijital ekonominin merkezlerinden biri haline getirme yolunda atılan adımlardan sadece biridir. Hükümet, kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirerek yapay zeka projelerini desteklemeyi ve ülkeyi yapay zeka konusunda öncü hale getirmeyi planlamaktadır.

Veri merkezleri alanında Türkiye’nin öne çıkan projelerinden biri, Turkcell ve Google Cloud işbirliği ile hayata geçirilen dev yatırımdır. Ankara’da temelleri atılan bu proje, sektördeki önemli gelişmelerden biridir. Ayrıca, Türk Telekom ve Vodafone gibi büyük operatörler de sektöre yön veren yatırımlar yapmaktadır.

Türkiye’de veri merkezlerinin sayısı artmaktadır ve sektör HIT-30 Programı gibi desteklerle teşvik edilmektedir. Yerel kalkınma hamleleri kapsamında, Anadolu’da veri merkezlerinin yaygınlaştırılması ve yeni teknolojilerin kullanımı teşvik edilmektedir.

Küresel anlamda veri merkezi sistemleri pazarının hızla büyüdüğü ve yapay zeka alanındaki yatırımların arttığı gözlemlenmektedir. Türkiye’nin de bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğu ve sektördeki büyümenin devam edeceği öngörülmektedir. ABD’nin lider konumda bulunduğu veri merkezi sektöründe Türkiye’nin de önemli bir oyuncu olma potansiyeli bulunmaktadır.

Yorum Yap

Benzer Haberler
TÜBİTAK Fen Lisesi ilk mezunlarını verdi
TÜBİTAK Fen Lisesi ilk mezunlarını verdi
Türkiye veri merkezlerinde “bölgesel üs” olacak
Türkiye veri merkezlerinde “bölgesel üs” olacak
Yumurta kabuğundan implantlarda kullanılabilecek biyomalzeme ürettiler
Yumurta kabuğundan implantlarda kullanılabilecek biyomalzeme ürettiler
Çölde, açık denizde ya da dağda internet: VSAT istasyonu 8 bine yaklaştı
Çölde, açık denizde ya da dağda internet: VSAT istasyonu 8 bine yaklaştı
Çin’in süper bilgisayarı ABD’yi geride bırakarak dünya birincisi oldu
Çin’in süper bilgisayarı ABD’yi geride bırakarak dünya birincisi oldu
Bilinç için fiziksel bir vücut şart mı? Bilim insanları “hayır” diyor
Bilinç için fiziksel bir vücut şart mı? Bilim insanları “hayır” diyor
Güncel Sosyal Medya Haberleri
Sosyal Masa - Sosyalmasa.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SOSYAL MASA 'da saklıdır.