Dernek Kurma Şartları Nelerdir?
Dernek kurmak, belli şartlara ve standartlara bağlanmış bir konudur. Dernek kurma hakkında bu konunun teknik bilgileri bir hayli merak edilmektedir. Dernek nasıl kurulur? Kişiler hangi aşamalardan geçerek dernek kurabilir? Dernek kurma şartları nelerdir? Gibi birçok konu merak konusu halindedir. Dernek kurmak için gerekli şartlar bu makalede detaylı olarak açıklanacaktır. Fakat bundan öne bilmeniz ve farkında olmanız gereken birkaç husus bulunmaktadır.
Dernek kurarken genelde belirli hatalar sıkça yapılmaktadır. Bunlardan bazıları; dernek tüzüğü ve çerçevesi dışında hareket etmek, usul hataları ve kanuna aykırı davranma ve evrakta eksiklik gibi hatalardır. Bu aykırılar basit gibi görünebilir ancak bu hatalar maddi ve manevi yaptırım doğurabilir. Bu aykırılık ve hatalar mülki idari amirliği ya da büro şefliği tarafınca tebligatla bildirilir. Bu durumun gerçekleşmemesi için hataların ve eksikliklerin giderilmesi adına 30 gün süre tanınır. Bu süre zarfında sizden istenilenleri yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılır ve derneğin fesih işleri için Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için önceden her şeyi detaylı bir şekilde araştırmanız gerekmektedir. Aynı zamanda sizden istenenleri eksiksiz bir şekilde iletmeniz ve konuyu yakında takip etmeniz gerekmektedir. Dernek kurmak için çeşitli belgelere ihtiyaç olduğu gibi karşılanılması gereken şartlarda vardır. İşte dernek kurma şartları;
Dernek Kurma Şartları
Dernek kurmak için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir;
l Fiil ehliyeti sahibi olunmalıdır,
l Derneğin bir amacı olmalı ve bu belirtilmelidir,
l Dernek üyeleri ve kuruları bireysel olabilecek bir kazancı amaçlayamaz,
l Hukuka ya da ahlaka aykırı olabilecek bir dernek kesinlikle kurulamaz,
l En az 7 tüzel ya da gerçek kişilerin olması gerekmektedir,
l Tüzel kişiliğin kazanılması için herhangi bir merci tarafından onay ya da izin verilmesine gerek yoktur. Başvuru eksiksiz ve istenilen bir şekilde yapıldığında, dernek tüzel kişilik kazanır.
l Türk Ceza Kanununda bulunan bazı yüz kızartıcı suçlardan ceza alanlar, af kapsamına girseler bile derneklerde faaliyet gösteremezler. Dernek faaliyetleri kısıtlanmıştır.
l Dernek kuruluşundan sonra 6 ay içerisinde genel kurul yapılmalıdır. Bu genel kurulda en az 5 yedek yönetim kurulu üyesi, 5 asil ve 3 yedek denetim kurulu üyesi, 3 asil üye belirlenmek zorundadır. Bu aşamada ise en az 16 üye olmalıdır.
l Kolluk kuvvetleri, TSK üyeleri ve kamu çalışanlarının dernek kurması ve derneklere üye olması özel kanunlarca kısıtlamalara tabi tutulmuştur. (Bunun için kanunu inceleyebilirsiniz)
l 18 yaşından büyük olanlar, çocuk derneklerinde kurucu ya da normal üye olamazlar.
l 15 yaşını tamamlayan gençler, yasal temsilcilerinin yazılı izniyle spor, eğitim ve öğretim hayatını geliştirici olan derneklere katılma hakkına sahiptirler.
l 12 yaşını doldurmuş küçük çocuklar ailelerinin yani yasal temsilcilerinin izni sayesinde sadece çocuk derneklerine üye olurlar. Fakat yönetim kuruluna girmeleri kanuna aykırı bir durumdur.
Kaynak: https://elkagroup.com.tr