Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Yağma olaylarına 57 tutuklama

Yağma olaylarına 57 tutuklama

admin admin -
31 0

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da yaptığı incelemelerinin ardından Adli Tıp Kurumunda açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da enkaz kaldırma, arama, kurtarma, tarama çalışmalarının devam ettiğini, yıkılan 7 binadan 3’ünün enkazının tamamen kaldırıldığını bildiren Bozdağ, enkaz altında kalan 316 kişinin vefat ettiğini, yaralanan 810 kişinin tedavisinin yapıldığını, 92 kişinin tedavisinin ise hastanede devam etiğini aktardı.

Hasar tespit çalışmalarının ve evleri yıkılan veya hasarlı olanların barındırılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bozdağ, 200 bin civarında depremzedenin kapalı mekanlarda barındırıldığını, her türlü ihtiyaçların karşılandığını söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ, depremin etkilediği illerde adli soruşturmaların başlatılması, delilerin toplanması, şüphelilerin gözaltı ve diğer tedbir işlemlerinin uygulanması, adli süreçlerin sağlıklı şekilde işletilmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarının yoğun çalışma sürdürdüğünü ifade etti.

Depremden etkilenen bölgelerdeki tüm Cumhuriyet Başsavcılıklarında deprem soruşturma büroları kurulduğunu hatırlatan Bozdağ, 10 ildeki Başsavcılıkların soruşturma işlemlerini resen ve derhal başlattıklarını anlattı.

Bakan Bozdağ, “Bugüne kadar Cumhuriyet Başsavcılıklarımız tarafından gözaltı ve yakalamaya ilişkin kararlar, isimlere ulaştıkça gecikmeksizin çıkarılmıştır. Sorumluluğu olduğu değerlendirilen 134 şüpheli hakkında yıkılan binalarla ilgili işlem yapılmış. Bu şüphelilerden 3’ü tutuklandı, 7’si gözaltında, 7 şüpheli hakkında yurt dışı çıkış yasağı kondu.” dedi. Bozdağ, diğer kişilerle ilgili gözaltı çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Ayrıca bu binaların sorumlularının tespitinin, kolluk ve savcılıkların ilgili birimlerle işbirliği ve dayanışma içerisinde süratle yapıldığını aktaran Bozdağ, “Bütün vatandaşlarımız şundan emin olsunlar, soruşturmalar, hukukumuz neyi emrediyorsa bu çerçevede yürüyecek, ihmali, kusuru olanlar değerlendirildiğinde, tespit edildiğinde onlarla ilgili hukukun emrettiği bütün adli işlemler gecikmeksizin yerine getirilecektir.” diye konuştu.

Yağma ve hırsızlıklara ilişkin son günlerde artan şikayetler ve olayların da göz önüne alındığını söyleyen Bozdağ, OHAL kapsamında yargı alanındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu suçlara ilişkin gözaltı sürelerinin uzatıldığını hatırlattı.

Bu suçlara ilişkin hem kolluk hem de Cumhuriyet Başsavcılıklarının etkin bir soruşturma yürüttüklerini belirten Bozdağ, “Şu ana kadar bu bölgelerde 75 ayrı olayda, 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bunlardan 57 şüpheli tutuklandı, 7 şüpheli hakkında da adli kontrol tedbir kararına hükmedildi.” ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, savcılıkların dolandırıcılık suçuyla ilgili de etkin bir soruşturma yürüttüklerini kaydetti.

Yardımların koordinesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaşması için herkesin yardım yapanlarla işbirliği içerisinde, hassas olmasını isteyen Bozdağ, aksi takdirde hiç arzu edilmeyen kötü örneklerin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Bakan Bozdağ, Cumhuriyet Başsavcılıklarının ve kolluğun, yardım malzemelerinin kötü kullanımına ilişkin de çalışma yürüttüğünü ve takipleri artırdığını bildirdi.

Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilde ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yargı alanındaki tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle ilgili de bilgi verdi.

Kararnameye göre, depremden etkilenen 10 ilde yargı alanındaki sürelerin durmasına ilişkin geniş kapsamlı bir kurallar silsilesinin ortaya konduğunu belirten Bozdağ, dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz gibi bazı sürelerin, 6 Şubat’tan itibaren 6 Nisan 2023’e kadar durdurulduğunu hatırlattı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Sadece bunun istisnası, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı Seçimi bakımından ilgili kanunlarda öngörülen sürelerdir. Yani seçime ilişkin sürelerde durdurma yoktur. Bu süreler kanunlarda öngörüldüğü şekilde işleyecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin süreler durdurma kapsamının dışındadır.” şeklinde konuştu.

Bozdağ, kararname ile ayrıca adli sürelerin deprem bölgesindeki avukatlar için 2 ay, deprem bölgesinde yakınları bulunan avukatlar için 1 ay süreyle durdurulduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bölgedeki hırsızlık ve yağma suçlarıyla etkin mücadele için bu suçlarda 24 saat olan gözaltı süresinin 4 gün uygulanacağını belirten Bozdağ, tutukluluğa itiraz, tahliye talepleri ve tutukluluğun incelenmesinin dosya üzerinden yapılacağını, tahliye taleplerinin, tutukluluğun incelenmesiyle birlikte karara bağlanabileceğini aktardı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir