Yeraltında arkeoloji, yaylada felsefe, sahilde psikoloji konuştular…

Güzel İşler Derneği’nin Bergama’da düzenlediği Tonoz Fikir Atölyesi, Türkiye’nin farklı illerinden 33 gencin katılımıyla tamamlandı. Bu sene ilki düzenlenen Tonoz Fikir Atölyesi, Bergama’nın tarih, tabiat ve kültür yönünden farklı noktalarında gerçekleşti. 5 gün süren atölyede gençler arkeolojiden felsefeye, psikolojiden iletişime, düşünceden hayatın içindeki adımlara uzanan farklı adımlarda akademisyenlerin ve gönüllü işlik yürütücülerinin misafir olduğu sunumlara […]

 Yeraltında arkeoloji, yaylada felsefe, sahilde psikoloji konuştular…

27.08.2018 - 23:25

Güncelleme : 15.09.2023 - 8:06

Güzel İşler Derneği’nin Bergama’da düzenlediği Tonoz Fikir Atölyesi, Türkiye’nin farklı illerinden 33 gencin katılımıyla tamamlandı.

Bu sene ilki düzenlenen Tonoz Fikir Atölyesi, Bergama’nın tarih, tabiat ve kültür yönünden farklı noktalarında gerçekleşti. 5 gün süren atölyede gençler arkeolojiden felsefeye, psikolojiden iletişime, düşünceden hayatın içindeki adımlara uzanan farklı adımlarda akademisyenlerin ve gönüllü işlik yürütücülerinin misafir olduğu sunumlara katılırken, farklı yöntemlerle münakaşa etkinlikleri yaptıla.

Adını Antik Bergama kentinin muhtelif yerlerinde bulunan tonozlu yapılardan saha Tonoz Fikir Atölyesi’nin amacı; gençleri farklı fikir alanlarıyla tanıştırmak, karar alma ve düşünme yetilerini geliştirmek diye tanımlanıyor. 17 farklı noktada yapılan Fikir atölyelerinin içinde, On binlerin Dönüşü adlı oyun sayesinde Bergama’nın tarihi kültürel noktalarını keşfetme, parşömen yapımını öğrenme, mahalli üretimleri deneyimleme gibi farklı etkinlikler de yer alıyor. Çok katmanlı kültürel bir yapıya, antik dönemin en mühim kütüphanelerinden birine sahip, Helenist devre başkenti Bergama bu deneyim için taksim escort seçilmiş.

Atölyelere Arkeolojik Düşünme konusunda Ege Üniversitesi’nden İsmail Gezgin, Antik Yunanla Başlayan Bilimin Tarihi konusunda Aydın Üniversitesi’nden Cengiz İskender Özkan, Aydınlanma ve Estetik konusunda 9 Eylül Üniversitesi’nden Metin Bal, gönüllü yürütücü olarak katıldılar. öbür 7 atölyeyi ise GİD ekibinden Felsefe Öğretmeni Recep Altınordu, Psikolog Selim Eraydın, Sosyal Tasarımcı Sercan Duygan, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğrencisi Hasan Barış Uz ve Lise öğrencisi Yusuf Mert Yıldırım deneysel yürüttü.

Atölyeler, fıstık çamı konusunda ülkemizin en varlıklı yeri olan Kozak Yaylası, Bergama Kale Mahallesi’ndeki tarihi tonozlu yapı, Göbeller köyü, restorasyonu yapılmış tarihi Bergama yapıları, Çandarlı sahili gibi farklı noktalarda tamamlandı. Atölyelere katılan öğrenciler katılım belgelerini, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve Genel Sekreter Gülay Koç’un da katıldığı bir törenle aldılar.

Bergama’da üretimi, gelişimi ve sosyal faydayı hedefleyen Güzel İşler Derneği’nin Başkanı Sercan Duygan, bu çalışmada amaçlarının gençlerin farklı alanlarla ilgili meraklarını arttırma, düşünmeyi teşvik etme, iletişimi anlama, bir fikri savunma, tartışma, karar alma, birlikte devinim etme ve keşfetme gibi özelliklerini geliştirmek ve paylaşmak olduğunu belirtti. “Bergama gibi çok katmanlı bir kültürel yapıya ve antik dönemin en mühim kütüphanesine sahip, tıp ve psikoterapide çığır açan bir yerde fikir atölyesi yapmak keyifli olduğu kadar heyecan verici de, bu çalışma sürdürülebilir olacak ve her sene Türkiye’nin farklı noktalarından mühim sosyal çalışmalara katılan gençler, fikir dolu bir hafta geçirecekler” dedi. Tamamen gönüllü bir organizasyonla gerçekleşen atölyede 15-25 ıslak arasında en çok 30 talebe katılımını hedeflediklerini aktaran Duygan, istikbal sene daha çok sayıda talebe ile çalışma için ani çok dönemde program gerçekleştireceklerini belirtti.

Atölyeye, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Alternatif Yaşam Derneği ve Best Buddies Turkey destek oluyor. Bergama’da etkinlik yürüten Güzel İşler Derneği, kadınlar, gençler ve çocuklar özelinde mahalli gelişimi hedefleyen düşünsel ve uygulama atölyeleri yapıyor. Bergama yemeklerini belgelemek için yapılan Değiş Tokuş Mutfak Atölyesi, çocukların el ve tasarım yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen BergamAtölye isimli tasarım atölyesi gibi çalışmalar dernek bünyesinde hazırlanıyor. Dernek aynı zamanda, öbür sivil cemiyet örgütleri, sosyal girişimler ve halk kurumlarıyla da iş birliği yaparak projeler oluşturuyor.

BERGAMA

İzmir-Bergama yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok kültürün, fikir akımının uğrak yolu olmuştur. Anadolu’nun ve bilhassa Ege’nin varlıklı dokusunun en yoğun örüldüğü kentlerin başında gelmektedir. Medeniyet ve düşüncenin geliştiği ve büyüdüğü bir şehir olan Bergama’nın bu özelliğinden esinlenerek, bizde kentin ayakta durmasını sağlayan ve Akropolis’i yer yer saran “Tonoz” kelimesini işlik için seçtik ve Tonoz Fikir Atölyesini Güzel İşler Derneği çatısı altında bu kıymetli kentte gerçekleştirmeye karar verdik. şehir merkezi 2014 yılında UNESCO tarafından da tescil edilmiş 2300 yılı aşkın süredir ihtişamlı bir tarih ve kültürün merkezi olarak sizleri ağırlayacaktır.

(*) Tonoz: kesme blok taş ve ufak moloz taşlardan örülerek yapılmıştır. İç yüzeyde belirli aralıklarla nişler görülür.Bu nişlerden bazıları ve tonozun bir ucu olasılıkla mekân olarak kullanabilmek için sonraki dönemlerde moloz taş örülerek kapanmıştır. Roma dönemi Soma Aksu suyolu aka ihtimalle güneybatıdaki şehir Dağı’nın alt bölgesinde sona ermekteydi. Ova tarafı destek tonozlarıyla genişletilmiş olan ve eskiden Gurnellia şimdi Aka Saha denilen bir alan belki de Traianus Gymnasionu’nun binalarını taşımış olabilir ancak, meydanda bu görüşü destekleyecek herhangi bir bina kalıntısı yoktur. Araştırmalar bu tonozların Bizans döneminde suyolunun bitiminde bulunan aka sarnıçlar olarak hizmet verdiklerini ortaya çıkarmıştır. Tonozlar bölüm bölüm Bergama Akropolisi’nin eteklerinde korunmuş, yarı yıkılmış ya da kalıntılar olarak görülebilir. Bergama Domuz Alanı mevkisinde meydanı genişletmek için arazinin eğimli olduğu alanlarda tonozlu alt yapılar inşa edilmiştir. Yeni restore edilmiş Tonoz yaklaşık 80 benlik bir seminer odası olarak günümüzde kullanılmaktadır.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın