Burun estetiği ameliyatında problem varsa ‘revizyon burun ameliyatı’ yapılır. Hastaların burun estetiğine ihtiyaç duyma nedenleri çok çeşitlidir ve hastalar ameliyat sonrası birçok problemle karşılaşabilmektedirler.
Burun fonksiyonel bir organdır. Burnumuzla hava alır-veririz. Geçirilen burun ameliyatı sonrasında nefes alış-verişi zorlaşmış olabilir. Veya burun görselliğiyle ilgili sorun yaşanmış olabilir. Hasta bazen de her iki problemi aynı anda yaşayabilir. Bu tarz sorunların yaşanması durumunda, hastanın ihtiyacı doğrultusunda ‘revizyon burun ameliyatı’yapılır. Burun ameliyatı yapıldığında burunda olan ödem ve şişiklerin geçmesi için en az 6 aylık bir zamana ihtiyaç vardır. ‘Revizyon burun ameliyatı’ için yapılan burun ameliyatının üzerinden asgari bu sürenin geçmesi gerekir. Burun ucunun düşmesi, burnun içe doğru çökmesi, nefes alıp vermenin zorlaşması, estetik kaygıların olması vb. sebeplerle revizyon burun ameliyatları yapılmaktadır.
Burun estetiğinde hastanın mutluluğunu milimetrik ölçüler belirlemektedir. Burun sathının 1mm yukarı veya aşağı olması hastanın mutlu veya mutsuz olmasına sebep olmaktadır. Revizyon burun ameliyatlarında ufak rötuşların yapılması sonrasında iyileşme süreci hızlı olabilirken, burun ucu düşmesi gibi problemler için yapılan ameliyatlarda iyileşme süreci biraz uzun sürebilmektedir.
Estetik Kaygıyla Burun Fonksiyonlarının Dengesi Gözetilmelidir
Burun estetiği ile ilgili literatürde tanımlanan yaş sınırı şu şekildedir: Ayakkabı numarasının büyümesinin bittiği yaşlardan itibaren burun ameliyatı geçirilebilir. Yaş aralığı vermek gerekirse 17-18 yaşlarından sonra burun estetiği ile ilgili ameliyat geçirilebilir. Burnun revizyon ameliyatlarında estetik kaygıyla burnun fonksiyonlarını sağlıklı sürdürmesinin dengesi gözetilmelidir. Bu nedenle Op. Dr. Ömer Aşkıner burun revizyon ameliyatlarını yaparken uzun vadede iyi nefesi koruyan bir yapıyı gözetmektedir. Hasta daha önceden burun estetiği ile ilgili bir ameliyat geçirmişse ve memnuniyetsiz ise yeniden güvenin inşası zordur. Burun estetiği mimari gibi düşünülerek, ameliyat sırasında vücudun kıkırdak rezervlerine ihtiyaç duyulacağı hususunda hastaya bilgi vererek ameliyata girilmesi gereklidir.