SEÇİCİ KONUŞMAZLIK NEDİR?
Çocuğun iletişim kuracağı dili bilmesine ve herhangi bir dil bozukluğu bulunmamasına rağmen evinde rahat olduğu ortamlarda sorunsuz bir şekilde konuşup toplu ortamlarda (okul gibi) konuşmaması durumudur. Bu duruma Selektif Mutizm adı verilir. Çocuk hiçbir zaman tamamen konuşmayı reddetmek yerine kaygılandığı, korktuğu yada çekindiği ortamlarda susmayı tercih eder. Genelde 2 ile 4 yaş arasında görülmeye başlar fakat sık karşılaşılan bir sorun değildir. Kızlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılır. Çocuklar kendi seçtiği bazı ortamlarda çok güzel konuşurken bazı ortamlarda hiç konuşmaz ve bunu kendileri belirler. Okula başladıkları zaman SM aile veya öğretmen tarafından fark edilir. Kartal psikolog olarak çoğu zaman okulda konuşmadıkları için ders başarıları kötü etkilenir. Zaman zamanda konuşmadıkları için farklı bir iletişim türü (başını sallama, el hareketleri yada yazı yazarak ) kullanırlar. SM çocuğun yaşı ilerledikçe zamanla düzelme gösterecektir ancak geç tanı konulması, eşlik eden farklı bir psikolojik ve nörolojik hastalık bulunması yada ailenin yeterince ilgilenmemesi sürecin uzamasına sebep olacaktır. SM tedavisinde medikal tedaviler ve bilişsel davranışçı tedaviler oldukça etkilidir.
5 alt tipi vardr; Simbiyotik Mutizm , Pasif-Agresif Mutizm, Reaktif Mutizm, Konuşma-Fobik Mutizm, Biyolojik Mutizm
KARTAL PSİKOLOG SEÇİCİ KONUŞMAZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Konuşmadıkları zaman kullandıkları farklı iletişim türleri bulunur. ( baş sallama, el hareketleri gibi)
- Genelde tanımadığı insanların yanında konuşmazlar.
- Çocuğun konuştuğu veya konuşmadığı kişiler net olarak anlaşılabilir.
- SM yaşayan çocukların birçoğunun zeka düzeyi normal olsa bile, okulda söz almadıkları yada öğretmenle konuşup derse dahil olmadıkları için öğretmen okuma anlama becerisini değerlendirmekte zorlanır.
- Bazı çocuklar kalabalık ortamlarda sesinin duyulacağını bildikleri için bile konuşmamayı tercih ederler.
- Zaman zamanda konuşmadığı insanlarla telefonda konuşabilir.
KARTAL PSİKOLOG SEÇİCİ KONUŞMAZLIK TEDAVİSİ
Selektif Mutizm doğru tedaviyle düzelebilen bir rahatsızlıktır. Ailenin de desteğiyle çocuğun bu durumu atlatması mümkündür. Kartal psikolog olarak ancak baskıcı ebeveyn ve sosyal çevre tutumları çocuğun içine kapanmasını sağlayacak ve durumun daha da kötü gitmesine neden olacaktır. Selektif mutizm tanısı olan çocuklar, suskunluğunun farkında olmayabilir. Bu sebeple çocuğu konuşmaya zorlamamak gerekmektedir. İlaç tedavisi ve psikoterapi girişimlerinin birlikte kullanılması daha etkili sonuç verecektir. En sık kullanılan tedavi yöntemi ise; bilişsel davranışçı terapi ve aile terapisidir. Kartal psikolog seçici konuşmazlık hakkında uzman destek vermektedir.Bu konuda ebeveynlerin nasıl davranması gerekir; Çocuğun konuşması için zorlanmaması gerekir. Eğer selektif mutizm tanısı konulduysa öncelikle bu konu ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çocuğunuzun konuşurken zorlandığını ve kaygı duyduğunu anlayışla karşılamalısınız. Çocuğun konuşmak için küçük bir çabasını bile görseniz takdir etmeli, onu desteklemelisiniz. Konuşması istediğiniz zamanlarda ona ödül koyup kaygısını daha da arttırmamalısınız. Okul hayatı devam ediyorsa öğretmenine de gerekli bilgileri vermelisiniz.