İmplant tedavisi halk arasında sık bir şekilde duyulmasına karşın hakkında bilinenler sınırlıdır. Bu nedenle tedavi konusunda merak edilen birçok şey olduğu söylenebilir. Teknoloji farklı alanlarda gelişmeye devam etmekle beraber sağlık alanında yaşanan gelişmeler diğer sektörlere nazaran daha büyük önem arz ediyor. İmplant tedavisi de yaşanan teknolojik gelişmelerin getirisi olan bir tedavi yöntemidir.
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant, yapay diş kökü olarak isimlendirilebilir. Eksik dişlerin tedavisinde kullanılan yöntem çene kemiğinin içine titanyumdan yapılan vidaların yerleştirilmesi sonucunda uygulanır. Bu vidaların üzerineyse hastanın gerçek dişi yerine kullanacağı diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavi yöntemini diğer tedavilerden ayıran en önemli özelliği diğer dişlere zarar vermemesidir. Yani sadece eksik dişin olduğu bölgeye müdahale söz konusudur. Tedavi sonucunda takılan protezin diğer dişlerden herhangi bir farkı yoktur ve diğerlerinin üstlendiği görevlerin tamamını yerine getirebilir.
İmplant Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanır?
İmplant tedavisi uygulanacak olan hastanın her şeyden önce yasal yaş sınırını karşılaması gerekir. Tedavi aşamasına geçmeden önce hastanın bu tedavi için uygun bir çene yapısına sahip olup olmadığını tespit etmek için röntgen çekilir. Kişinin kan sulandırıcı ilaçlarla gördüğü bir tedavi varsa işlem öncesi durdurulur. Bunun yanında diyabet rahatsızlığı olan kişilerinde implant tedavisi öncesinde hastalığının kontrol altına alınmış olması gerekir. Kemik erimesi hastalığına sahip olan kişilerinde tedavisinin tamamlanmasının ardından implant tedavisinden yararlanması mümkündür.
İmplant Tedavisi Hastalara Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavisinin alanında uzman bir diş hekimi Bursa tarafından uygulanması gerekir. Yani tedaviyi uygulayacak olan hekimin yeterince deneyimli olması tedavinin başarılı sonuç vermesi açısından önemlidir. İmplant tedavisine ilk olarak hastaya hafif bir solüsyon verilmesiyle başlanır. İşlemin ardından hastanın detaylı bir şekilde muayenesi gerçekleştirilir ve röntgeni çekilir. Kişinin tedavi için uygun olması durumunda çene kemiklerinin ve diğer dişlerin ölçüsü dikkatli bir şekilde alınarak kaydedilir.
Dental implantların hastaya yerleştirilmesinde temelde iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki tek aşamalı işlemdir. Tek aşamalı işlemde hastaya implantın takılmasının ardından üzerine geçici bir başlık yerleştirilir. Diğer bir seçenkse iki aşamalı yöntemdir. Bu yöntemde ise hastaya implantın yerleştirilmesinin ardından üzeri diş etiyle kapatılır ve bölge iyileşmeye bırakılır. Protez başlıkların yerleştirilmesi daha sonra yerleştirilmekle beraber her iki durumda da geçici bir köprü oluşturulması şarttır. Ardından iyileşme sürecinin beklenmesi gerekir. İyileşme süreci üst çene için altı ay, alt çene içinse üç aydır. Öte yandan nadir olmakla beraber yeni yapılan dişlerin hemen takılması da mümkündür.