Hiçbir yapısal durum hakkında bilgi sahibi olunmasına gerek olmadan kullanılabilen blackbox yazılım sayesinde uygulamanın çalışma düzeni kontrol edilmektedir. Sahip olunan etkiler ve sorunların bilinmesi sağlanırken işlemler çok hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Blackbox işlem için kod yapılarına dair bilgi birikimi olmasına da gerek olmadığı gibi tek bir gereksinim dahi yeterlidir. Aynı zamanda işleyişlerin çok daha isabetli olması ve test uzmanı hatalarının bulunabilmesi içinde farklı alt test teknikleri mevcuttur.
Alt Test Teknikleri:
- Denklik Sınıfı Test Tekniği
- İkili Test Tekniği
- Durum Geçiş Test Tekniği
- Sınır Değeri Hesaplama Test Tekniği
- Karar Tablosu Tekniği
Blackbox Kullanımı Hakkında
İçeriğe dair detaylı yapısal durumların bilinmesine gerek kalmadan çeşitli testlerin yapılarak sorunlu durumların tespitini mümkün kılan blackbox farklı hız limitlerine göre performans sağlamaktadır. Yazılım test tekniği için en az bir tane gereksinim bulunması şart olurken farklı bir koda ait durumların bilinmesine ihtiyaç ya da gerek yoktur. gereksinim analizleri akabinde blackbox yazılım için geçerli veya geçerli olmayan girdiler belirlenmektedir. Sonrasında “beklenen” olarak kabul gören çıktılar sağlanmaktadır. Seçilen girdilerin testleri yapılarak ortaya çıkan sonuçlar karşılaştırılmaktadır. Bunun sonucunda teste tabi olan uygulamanın çalışıp çalışmadığı belirlenmektedir. Ancak blackbox tekniğiyle uygulamanın ne kadarlık bir bölümünün teste tabi olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Blackbox Test Tekniği Verileri
Test sonucu ortaya çıkan sorunun ana kaynağı veya nedenini bulmakta bir hayli güç olabilmektedir. Bununla birlikte birtakım gereksinimlerle birlikte yeterli düzeyde analiz imkanı da bulunurken ortaya çıkan sonuçların kıyaslanma işlemlerine göre teknik seçimi de önem arz etmektedir. Sahip olunan analizler ışığında yenileme ya da onarma yapımı söz konusu olurken blackbox yazılım fonksiyonel test grubu içindedir.
Blackbox Yazılım Ne Vaat Ediyor?
Son derece hızlı ve etkin olabilmesi için farklı alt tekniklerin bulunduğu blackbox aynı zamanda pratiklik kazandırma amaçları arasında bulunmaktadır. Uygulamalar üzerinde uygulanmasıyla birlikte etki güçlerinin arttırılabilmesi de söz konusu olurken dengeli ve tarafsız bir şekilde test tekniği olması, kullanılabilir düzeyini artırmaktadır. Aynı zamanda test senaryoları için gereksinim veya çeşitli spesifikasyonların tanımlanmasıyla işlem başlatılabilmektedir. Çok daha geniş ve kompleks olarak tanımlanan sistemler için ise etki gücü yüksek olmaktadır.