Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yurtdışına Kargo Nasıl Gönderilir?

Yurtdışına Kargo Nasıl Gönderilir?

admin admin -
33 0

Yurtdışına Kargo Nasıl Gönderilir?

 Yurtdışına kargo göndermek isteyen kişilerin merakla araştırdığı konulardan bir tanesi de nasıl ve ne kadara gönderim yapacağı ile ilgili bilgilerdir. Tüm merak edilenlerin cevapları sizler için derlenip yazımızın devamında belirtilmiştir. İşte ayrıntılar!

PTT Yurtdışı Kargo

 Yurtdışına kargo gönderme alternatifleri arasında başı çeken PTT, geniş hizmet ağına sahip olduğu için ön plana çıkan bir kurumdur. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişi ya da kurumların PTT şubelerine ulaşmaları yeterli olacaktır.

Yurtdışı Kargo Firmaları

 Türkiye’de hizmet sağlayan global yurt dışı kargo firmalarını; UPS, FEDEX, DHL ve TNT olarak sıralamak mümkündür. Bu şubelerden herhangi biriyle yurtdışına express kargo gönderimi sağlanabilir. Yurtdışına ulaştırılması gereken acil bir kargo bulunuyorsa bu noktada hızlı gönderim sağlayan ekspress kargo tercih edilebilir.

Yurtdışı Kargo Gönderiminde Doğru Paketlemenin Önemi

 Yurtdışına kargo göndermek konusunda tercih edilecek şube kadar yapılacak paketlemenin de önemi büyüktür. Çünkü gönderilen paketler kargo ücretleri üzerinde etkili olmaktadır. Gönderilecek olan koli ya da evrakların doğru bir şekilde paketlenmesi gönderici ya da alıcıların düşük ücret ödemesi adına önem teşkil etmektedir.

Yurtdışı Kargo Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Yurtdışına gönderimi sağlanacak olan kargolar hem tartı ile hem de hacimsel ağırlık şeklinde ölçülmektedir. Bu ölçümlere göre kargo ücretleri belli olmaktadır. Peki bu hesaplama nasıl yapılıyor? Şöyle ki; gönderilecek olan ürünün 5000 kg bir ağırlığı mevcutsa geriye hacmini hesaplamak kalır. Bunu da gönderinin enini, boyunu ve yüksekliğini birbiri ile çarparak bulmak mümkündür. Son olarak çıkan sonuç ile kargonun ağırlığı birbirine bölünerek kargo ücret bedeline ulaşılmaktadır. Kolinin ebat ölçülerinin 50x40x40 olduğu varsayılırsa formüle göre işlem yapıldığında 16 TL’lik bir kargo bedeli karşımıza çıkmaktadır.

 PTT yurtdışı kargo ücret hesaplaması biraz daha farklıdır. Bu noktada, gönderim yapılacak olan ülke seçilerek ağırlık bilgisinin verilmesi gerekmektedir. Mesela Almanya’ya gönderilecek kargo için; 0.5 kg için 91.50 TL,10 kg için 333 TL, 20 kg için 643 TL ücret tarifesi uygulanmaktadır.

 Yurtdışı kargo firmalarının kargo ücret bedellerine ise kendi internet sitelerinden hesaplama yaparak Ulaşmak mümkündür.

Yurtdışına Kargo Gönderimi Sırasında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

1. Konşimento Belgesi

 Kargo gönderimi için konşimento belgesi hazırlamak kargonun sağlıklı bir biçimde yola çıkması için gerekli adımlardan bir tanesidir.

2. Proforma Fatura

 Yurtdışına kargo göndermek için tercih edilen ürün bir ihracat numunesi ya da koli ise proforma faturası düzenlenmesi mecburiyeti bulunmaktadır.

3. Gıda Sertifikası

 Gönderimi sağlanacak ürün bir gıda ürünü ise bu sertifikanın bulundurulması zorunludur.

4. MSDS Belgesi

 Gönderilecek ürün bir kimyasal ve tehlikeli madde içeriyorsa bu belgenin bulundurulması mecburidir.

 Kargo gönderimi sırasında gönderim yapacak olan kişilerin, yukarıda belirtilen belgeleri yanlarında bulundurmaları hızlı hareket edebilmek adına özen göstermesi gereken hususlar arasında yer almaktadır.

Yurtdışı Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

 Yurtdışına kargo göndermek için paketlemesi yapılan ürün kargo şubesine teslim edilir. Daha sonra kargo şubesi tarafından paketin üzerine bir barkod numarası yapıştırılır. Yapıştırılan bu barkod numarası aynı zamanda göndericinin kargo takip numarasını oluşturmaktadır. Gönderinin mevcut konumunun her gittiği adreste okutulan barkoda göre sisteme girilmesi, kargonun o an için nerede olduğu konusunda bilgi almayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca hem PTT kargonun hem de global yurtdışı kargo firmalarının kendi internet adreslerinde göndericilerinin kargo takibi yapabilmeleri için özel olarak oluşturdukları bir bölüm yer almaktadır. Bu bölümler kullanılarak da kargo takibi yapmak mümkündür.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir