Yangın Anında Neler Yapmalıyız?
Yangınlar, pek çok hasara neden olmakla birlikte yangınların başlıca çıkma nedeni ise ihmalkarlıktır. Yangınlar çoğu zaman iş yerlerinde ve evlerde görülür. Bu ve bunun gibi olası hasarlara yol açmamak adına yangınlar gerçekleşmeden alınması gereken bir takım önlemler bulunmaktadır ve yangın sırasında alınacak önlemler de oldukça önemlidir.
Yangın tüpü de bu sırada en çok ihtiyaç duyulan aletlerin başında gelmektedir. Yangın tüpü dolumu bu konuda oldukça önemlidir. İş yerlerinde ve pek çok yerde yangın tüpleri olası yangınların söndürülmelerine karşı kullanılmaktadır. İtfaiyeler olay anına müdahale edene kadar yangın tüpü kullanılır. Yangınlar bazen maddi hasarlara ve can kayıplarına yol açabilecek boyutta olabilirler. Bundan dolayı da yangın anında alınacak önlemler oldukça önemlidir.
Yangın esnasında zehirlenmeler, sağlık problemleri ve bazen ciddi can kayıpları bile olabilir. Yangınlar maddi hasarlardan ziyade manevi hasarlar da yaratmaktadır. Çoğu yangınların nedeni ihmallerden kaynaklı oluşur. Peki, yangın sırasında neler yapmalıyız? Yangın söndürme sistemleri nedir? Yangın sırasında alınacak önlemler nelerdir? Bunları inceleyelim.
Yangın Sırasında Hareket Talimatı
Yangın, her zaman karşılaşılabilecek olası durumalar arasındadır. Yangın sırasında bilinçli davranmak ve gerekli kurallara uymak da bu konuda en önemli davranışlardan bir tanesidir. Olası yangınlarla karşılaşmadan evvel alınması gereken en önemli önlemlerden birisi de yangın söndürme sistemleri olacaktır.
Yangın söndürme sistemlerinin de tamamı yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmalı ve montajları buna uygun yapılmalıdır. Yine bunun yanında yangın esnasında yapılması gereken bir diğer önemli şey ise yangın alarmına basmaktır. Yangın alarmı, apartman sakinlerini ve iş yerinde bulunan kişilerin yangın çıktığına dair önlem alması adına uyarır.
Eğer yangın yakın bir mesafede çıkmış ise ilk yapılması gereken orada bulunan yangın söndürme tüpleri ile yangına müdahale etmek olacaktır. Fakat yangın söndürme tüpleri yetersiz kalıyor ve yangın söndürülemiyorsa binada ve iş yerinde bulunan acil çıkış merdivenleri kullanılmalıdır. Yangın sırasında bilinmesi gereken ve dikkat edilmesi gereken adımlardan bir tanesi de odalardan çıkış yaptıktan sonra kapıların kapatılması olacaktır. Bu durum ise yangının büyük oranda ilerlemesini durduracak bir hamle olacaktır.
Yangın Tüpü Dolumu Nasıl Yapılır?
Yangın sırasında en çok ihtiyaç duyulan malzemelerin başında yangın tüpü gelir. Yangın tüpü dolumu ise birçok kişinin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Yangın tüpü bakımında ve dolumu sırasında oldukça dikkatli davranmak gerekir. Bunun için standartlara uygun malzemeler kullanılmalı ve bakımlarının her zaman yapılması önemlidir. Dolum sırasında cihazın içinde yer alan gazın boşaltılması ve daha sonra ise vana yerinden sökülerek içinde bulunan kimyasal maddenin boşaltılması gerekir. Eğer kullanım süresi dolmuş olan tüpler varsa bunlar belirli testlerden geçirilir. Fakat henüz süresi dolmamış ve darbe almayan yangın tüplerinin dolum işlemlerine başlanır.