Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Vajinismus için risk faktörleri nelerdir?

Vajinismus için risk faktörleri nelerdir?

admin admin -
34 0

Vajinismus için risk faktörleri nelerdir?

Sağlık uzmanları hala vajinismusa neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak bazı risk faktörleri önceki ameliyatları, enfeksiyonları veya vajinal yırtıklar gibi doğumla ilgili yaralanmaları içerir. Diğer risk faktörleri psikolojiktir; Kaygı bozuklukları ve belki de geçmişteki cinsel travmadan kaynaklanan cinsellikle ilgili olumsuz duygular vajinismusla bağlantılıdır. İlişki sorunları yaşayan veya ağrılı bir ilk cinsel ilişki yaşayan kişilerde vajinismus gelişme riski daha yüksektir.

Vajinismus nasıl teşhis edilir?

Belirtilerinizi ve cinsel geçmişinizi tartıştıktan sonra, kas değerlendirmesini içeren bir pelvik muayene ile vajinismus çok hızlı bir şekilde teşhis edilebilir. Pelvik muayeneler vajinismus hastalarında ağrılı kas spazmlarına neden olabileceğinden, doktorunuz muayeneden önce vajinanızın dışına topikal anestezi kremi uygulayarak bu süreci daha az ağrılı hale getirebilir veya gevşeme egzersizleri ile size yardımcı olabilir. Kadın doğum uzmanları, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan diğer durumları ekarte etmek için tıbbi geçmişinizi ve tam bir fizik muayeneyi kullanacaklardır.

Vajinismus, durumun psikolojik yönleri nedeniyle psikiyatrik tanılar kılavuzu olan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’na (DSM) dahil edilmiştir. Aslında, DSM yakın zamanda vajinismusu genito-pelvik ağrı/penetrasyon bozukluğu (GPPPD) adı verilen daha büyük bir duruma dahil etti . GPPPD teşhisi konması  için, en az altı ay boyunca aşağıdaki belirtilerden en az birini yaşamanız gerekir:

Cinsel ilişkiye eşlik eden ağrı

Girişilen veya tamamlanan cinsel ilişki sırasında vulvovajinal veya pelvik ağrı

Vajinal penetrasyondan kaynaklanan ağrınızı çevreleyen korku veya endişe

Vajinal penetrasyon beklentisiyle pelvik taban kaslarını sıkmak

Vajinismus nasıl tedavi edilir?

Vajinismus tedavisi yöntemleri ağrılı ve korkutucu semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Tedaviler, vajinal penetrasyonu çevreleyen olumsuz duyguları yönetmeye odaklanır . Kadınlar vajina çevresindeki kasları kontrol etmek ve gevşetmek için evde egzersiz yapmayı öğrenebilirler. Ek olarak, pelvik fizyoterapistler, vajina dilatörleri ve penetrasyonla ilgili kaygıyı hafifletmek için diğer yöntemleri kullanarak, kadınların rahatlamasına ve egzersizlerle rahat olmalarına yardımcı olmakta harikadır.

Aşamalı duyarsızlaştırma : Bu, vajinismus için en etkili tedavidir. Bu terapide insanlar parmaklarını veya vajinal dilatörlerini kullanarak yavaş yavaş vajinal dokunma ve sonunda vajinal penetrasyon konusunda daha rahat olurlar.

Seks terapisi : Bu tür konuşma terapisi, hastaları anatomileri hakkında bilgilendirmeye yardımcı olur ve vücutlarını ve cinsel yaşamlarını çevreleyen duygularını geliştirir. Bu genellikle vajinismusu korku veya endişe ile bağlantılı olan kadınlara yardımcı olur.

Pelvik taban egzersizleri : Bu egzersizler, insanların vajinal kaslarının kontrolünü yeniden kazanmalarına yardımcı olur. Yaygın egzersizler arasında Kegel egzersizleri ve derin nefes alma yer alır.

Bu tedaviler birbirinden çok farklı görünüyor, ancak hepsi ağrılı, istemsiz kas spazmını durdurmaya odaklanıyor. Vajinismus tedavileri zaman ve sabır gerektirir, ancak başarı oranları % 90’ın üzerindedir.

Vajinismus başka sağlık sorunlarına yol açar mı?

Anksiyete bozukluklarından kaynaklanabilen vajinismus da anksiyete semptomlarını artırabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma , vajinismuslu kişilerin kendilerini olumsuz görmekte zorlandıklarını ve bunun da kaygı gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açabileceğini buldu. Özellikle vajinismuslu kişiler penetrasyon fikri etrafında çok fazla endişe taşırlar ve bazıları ilişkiye girerlerse panik atak yaşayabilirler .

Vajinismus ayrıca gebe kalma sorunlarına, infertilite gibi doğurganlık sorunlarının artmasına ve sezaryen oranlarının artmasına neden olabilir. Ayrıca, vajinismuslu kişilerin sağlık hizmeti arama olasılıkları da daha düşüktür çünkü iç pelvik muayenelerden korkarlar ve bu da onları tespit edilmemiş rahim ağzı kanseri , cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve daha fazlası için risk altına sokar.

Vajinismus cinsel yaşamınızı, ilişkilerinizi ve özgüveninizi etkileyebilir. Bazen, penetrasyondan zevk almanızı engelleyen tıbbi bir durumla uğraşırken samimi olmak imkansız gelebilir. Vajinismus ne kadar sinir bozucu olursa olsun, yaşadığınız acıda asla suçlu olmadığınızı hatırlamak önemlidir. Partnerinizle ve Sağlık Bakım Görevlileri ile ihtiyaçlarınızı iletmek cesaret ister ve tedavi sabır ister. Vücudunuzun kontrolünü yeniden kazanabilirsiniz ve yardım istemek için asla geç değildir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir