Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alan Firma Sayısı Artıyor

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alan Firma Sayısı Artıyor

admin admin -
37 0

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alan Firma Sayısı Artıyor

Ülkemiz sağlık turizmi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Pek çok ülke vatandaşı tıbbi hizmet almak için Türkiye’yi tercih ediyor ve sağlık turizmi amacıyla ülkemizi ziyaret eden hasta sayısı her geçen gün daha da artıyor. Üstelik devletin de sağlık turizmi faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşlara teşvikleri hiç azımsanmayacak boyutta. Bu da sağlık kuruluşları ve firmaları bu alana daha fazla yatırım yapmaya teşvik eden bir etken olarak karışımıza çıkıyor.

Ancak bu alanda faaliyette bulunmak isteyen sağlık kuruluşu ve firmaların öncelikle yerine getirmeleri gereken bazı asgari koşullar ve almaları gereken sertifikalar bulunmakta. Bu aşamaları tamamlayan sağlı kuruluşu ve firmalar sağlık turizmi yetki belgesi alarak faaliyete başlayabiliyorlar.

Kimler Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alabilir?

Sağlık turizmi yetki belgesi vermekle görevli kurum T.C. Sağlık Bakanlığı’dır. Hem bu alanda hizmet vermek isteyen sağlık kuruluşlarına hem de Türkiye’ye yurtdışından hasta getirmek isteyen turizm acentalarına sağlık turizmi yetki belgesi verilebiliyor. Yani bir sağlık kuruluşunun yabancılara sağlık hizmeti sunabilmesi için ve bir turizm acentasının Türkiye’deki sağlık kuruluşlarına hasta yönlendirebilmesi için bu yetki belgesini alması şart.

Sağlık turizmi yetki belgesi iki çeşittir:

Ancak yetki belgesini alabilmek için hem sağlık kuruluşları hem de turizm acentaları için asgari bazı yeterlilik şartları bulunuyor. Belirli sayıda yabancı dil bilen eleman çalıştırmak, bazı taahhütleri yerine getirmek, asgari bir takım yapısal şartları sağlamak gibi kurallar Uluslararası Sağlık Turizmi Ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik ve eklerinde sayılmış durumda.

Sağlık Turizmi Faaliyeti İçin Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de ruhsatlı bir sağlık tesisi yabancı hastalara hizmet verebilmek için Sağlık Bakanlığı’na başvurarak Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi Yetki Belgesi alabilir. Gerekli şartları sağlayan sağlık tesisleri Bakanlığı’n sitesinde ilan edilir ve akabinde bu tesislere faaliyet yetki belgesi verilir. Sağlık tesisi kendisine doğrudan başvuran yabancı hastalara sağlık hizmeti verebileceği gibi bu alanda yetkilendirilmiş bir sağlık turizmi aracı kuruluşu ile de sözleşme yapabilir. Bu alanda yetkilendirilmiş sağlık turizmi Acentaları sağlık tesisleri ile sözleşme yaparak faaliyetlerini yürütmek mecburiyetindedirler.

Peki sağlık turizmi acentası nasıl kurulur ? Bunun için öncelikle Turizm Bakanlığı’na başvurularak sağlık turizm acentası olarak faaliyet gösterecek şirket ünvanının onaylatılması gerekir. Bakanlıkça şirketin onaylanması akabinde TURSAB nezdindeki başvuru süreci başlar. Mevzuatımız sağlık turizmi alanında faaliyet yürütecek şirketlerin A Grubu Seyahat Acentası olarak tescil edilmesi şartını aramaktadır. Gerekli şartları sağlayarak A Grubu Seyahat Acentası ünvanını alan şirketler akabinde Sağlık Bakanlığı nezdinde sağlık turizmi yetki belgesi almak için başvuru aşamasına geçerler. Bu süreçte de gerekli şartların sağlandığının tespiti halinde firma Bakanlığı’n sitesinde ilan edilerek Uluslararası Sağlık Turizmi Aracı Kuruluş Yetki Belgesi verilri.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir