Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Rulmanlı ve Rulmansız Tekerlek Farkı

Rulmanlı ve Rulmansız Tekerlek Farkı

admin admin -
21 0

Rulmanlı ve Rulmansız Tekerlek Farkı

Tekerlek, eşyaların rahat hareket etmesine sağlayan bir parça olarak karşımıza çıkıyor. Tekerleklerin kullanım alanına göre birçok çeşidi bulunuyor. Bunlar genellikle yük taşıma tekerlekleri ve mobilya, sehpa tekerlekleri olarak ayrılıyor. Bu çeşitlilik içerisinde tekerlekler teknik olarak birbirlerinden ayrılırlar. Buna örnek olarak Rulmanlı ve Rulmansız tekerleği örnek gösterebiliriz.

Rulman Nedir ?

Rulman beş temel parçadan oluşur Bu parçalar şu şekildedir; dış bilezik, iç bilezik, kafes, yuvarlanma elemanları ve kapaktır. Kapak her zaman mevcut olarak rulmanın üzerinde bulunmaz. Rulmanlar hangi geometrik yapıya sahip olacağı veya hangi malzeme kullanılarak imal edileceği tamamen eşyanın durumuna bağlı olarak belirlenir. Her rulman tüm tekerleklere uygun değildir.

Rulmanın Çalışma Prensibi

Rulmanın çalışması için tekerleğe montajı gereklidir. Kafes parçasının amacı yuvarlanma elemanlarının birbirine temas etmesini engelleyerek sürtünmeyi azaltmaktır. İçlerindeki gres ile temas sırasında iç ve dış bileziklere daha az enerji harcanmasını önleyen yuvarlanma elemanları bu sayede dönüşü kolaylaştırır. Bu sayede dönmesi istenen tekerleğin dönüşünü sürtünmeden daha az şekilde etkilenerek tamamlar.

Rulmanlı ve Rulmansız Tekerlek Farkları

Rulmanlı tekerlekler daha rahat dönmesi sayesinde yük taşımada oldukça fazla kullanılır. Rulmansız tekerlekler ise daha çok mobilyalarda kullanılır bunun sebebi mobilyalar daha az hareket ettirildiği için tercih ediliyor. Buna ek olarak yük taşımacılığında yani sanayi alanında daha yaygın olarak gördüğümüz rulmanlı tekerlekler belli periyotlar aralığında tekerliğin içinde bulunan rulmanın, içerisindeki yuvarlama elemanın yağlanması gerekir. Bu yüzden ev ve ofis kullanımından daha çok sanayi alanında daha yaygın olarak görürüz. Rulmansız olanlar ise daha çok hafif yük taşıyan sehpa ve tv üniteleri gibi yerlerde kullanılır. Genellikle rulmansız olanlar ev kullanımı için idealdir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir