Mesane Nedir?
Mesaneniz idrar sisteminizin bir parçasıdır. Üriner sistemin işi, kanınızdaki atık ürünleri filtrelemek ve atık ürünleri veya idrarı vücudunuzdan dışarı taşımaktır.
İdrar yolunun çoğu, geçiş hücreleri adı verilen özel bir hücre tabakası ile kaplıdır. İnsan filtreleme sistemindeki birincil “makineler”, omurgaya yakın yerleştirilmiş ve kaburgalar tarafından korunan iki böbrektir.
Böbrekler, bağımsız çalışır. Her dakika toplam kan hacminin yaklaşık %20’sini filtrelemek ve sindirimin ve diğer vücut fonksiyonlarının yan ürünlerini çıkarmak gibi önemli görevleri vardır.
Üretildikten sonra, idrar (filtrelenmiş atık ürün) böbrek pelvisi adı verilen böbreğin orta kısmında depolanır. Renal pelvis düzenli aralıklarla kasılır ve idrarı üreterlere doğru iter. Bu dar, ince duvarlı tüpler renal pelvisin içinden mesaneye kadar uzanır. Mesane, kalın bir kas örtüsü ile nispeten ince bir iç tabakadan oluşan kalın duvarlı bir yapıdır.
Bu iç tabaka veya epitel birkaç hücre tabakasından yapılmıştır. Epitel tabakası aynı zamanda geçiş hücre tabakası olarak da adlandırılır. Mesanenin temel işlevi idrarı depolamaktır. Çoğu insan için, mesane bir seferde 1 litre (16 ons) kadar idrar tutabilir. İçinde ne kadar sıvı olduğuna bağlı olarak büzülür veya genişler. Beyne ve omuriliğe giden bir dizi nörolojik “mesajı” takiben kasıldığında, idrar üretra yoluyla vücudun dışına doğru hareket eder.
Mesane kanseri nedir?
Mesane kanseri çoğunlukla mesanenizin içini kaplayan ürotelyal hücrelerde başlar. Kanser, mesanedeki hücreler kontrolden çıkmaya başladığında ortaya çıkar. Tümörlerin çoğu mesanenin iç tabakasında gelişir.
Bazıları daha derin mesane katmanlarına dönüşebilir. Kanser bu katmanlardan kas duvarına doğru büyüdükçe tedavisi zorlaşır. Ürotelyal hücreler böbreklerinizde ve böbrekleri mesaneye bağlayan tüpler olan üreterlerde de bulunur. Mesane kanseri, çok daha seyrek olmakla birlikte, böbreklerde ve üreterlerde de meydana gelebilir.
Ayrıca bakınız: https://www.urologdoktor.com/mesane-kanseri-nedir/