GAZ METAL ARK KAYNAĞI NEDİR? (MIG KAYNAĞI / MAG KAYNAĞI)
ISO 4063 uyarınca sırasıyla 131 ve 135 proses numaralarına sahip olan Metal İnert Gaz (MIG) kaynağı ve Metal Aktif Gaz (MAG) kaynağı, ABD’de ve diğer bazı ülkelerde daha yaygın olarak adlandırılan Gaz Metal Ark Kaynağı (GMAW) prosesinin varyasyonlarıdır. Bunlar, tükenen metal elektrot ile bir iş parçası arasında elektrik arkından oluşturulan ısıyı kullanır, kaynak havuzu oluşturur ve bunları birbirine kaynaştırarak bir bağlantı oluşturur. Ark ve kaynak havuzu bir koruyucu gaz tarafından çevreden ve kirleticilerden korunur.
MIG/MAG, MMA gibi diğer ark kaynağı işlemlerine benzer, bu kaynak için ısı, tükenen metal elektrot ile iş parçası arasında bir ark oluşturarak üretilir ve elektrot eriyerek kaynak dikişini oluşturur. Temel fark, metal elektrotun tel makarasından kaynak şalomasının temas ucundan sürekli olarak beslenen küçük çaplı bir tel olması, koruyucu gazın ise kaynak şalomasından beslenmesidir. Tel sürekli olarak beslendiğinden, manuel işlem bazen yarı otomatik kaynak olarak adlandırılır. MIG ve MAG kaynağı, ark koruması sağlamak için elektrot üzerindeki akının eritildiği MMA’dan farklı olarak ark koruması sağlamak amacıyla bir gaz kaynağı kullanır.
MIG ve MAG Arasındaki Fark Nedir?
MIG ve MAG arasındaki tek fark kullanılan koruyucu gaz türüdür.
Koruyucu gazın yapısı, arkın kararlılığı, metal transferi, kaynak profili, nüfuz ve cüruf derecesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu için önemlidir.
MIG (Metal İnert Gaz) kaynağı: Bu işlemde koruyucu gaz olarak inert gazlar veya gaz karışımları kullanılır. Argon ve helyum veya Ar / He karışımları inert gazlardır ve genelde alüminyum gibi demir dışı metallerin MIG kaynağı için kullanılır. İnert gazlar dolgu malzemesi veya kaynak havuzu ile reaksiyona girmez.
MAG (Metal Aktif Gaz) kaynağı: Bu işlemde aktif koruyucu gazlar kullanılır. Bu gazlar, ark ve kaynak havuzu boyunca aktarılan dolgu metali ile reaksiyona girerek kimyasını ve/veya sonuçta ortaya çıkan mekanik özelliklerini etkileyebilir.
Çeliklerin kaynağı için kullanılan aktif koruyucu gazlar karbondioksit veya argon, karbondioksit ve oksijen karışımlarıdır. Bu aktif gazlara örnek olarak CO2, Ar + %2 ila %5 O2, Ar + %5 ila %25 CO2 ve Ar + CO2 + O2 verilebilir.
Diğer malzemelere yönelik gazlar hidrojen, nitrojen veya diğer özel gazları içerebilir.
Metal Transfer Modu
Metalin dolgu telinden kaynak havuzuna aktarılma şekli veya modu, prosesin çalışma özelliklerini büyük ölçüde belirler. ISO 4063’te tanımlandığı gibi dört temel metal aktarım modu vardır:
Kısa devre (daldırma transferi)
Damlacıklı transfer
Sprey transfer
Darbeli transfer
Kısa devre metal transferi, düşük ısı girdisi çalışması için kullanılır ve füzyon eksikliğini önlemek için beceri gerekir. Kısa devre veya ‘daldırma’ transferinde, telin ucunda oluşan erimiş metal, telin kaynak havuzuna daldırılmasıyla aktarılır. Bu aktarım düşük bir voltaj ayarlanarak elde edilir. Cürufu en aza indirmek için tel besleme hızına göre voltaj ve endüktansın ayarlanmasında dikkatli olunması gerekir. Endüktans, tel kaynak havuzuna daldırıldığında meydana gelen akımdaki dalgalanmayı kontrol etmek için kullanılır.
Sprey transferi için daha yüksek bir ısı girişi üreten daha yüksek bir voltaj ve akım gereklidir. Telin ucundaki erimiş metal, küçük damlacıklardan (telin çapından daha küçük) oluşan bir sprey şeklinde kaynak havuzuna aktarılır. Bununla birlikte, damlacıkların ark boyunca zorla yansıtılmadığı minimum bir akım seviyesi veya eşiği vardır; bu damlacıklı transferdir. Eşik akım seviyesinin çok altında kaynak yapılmaya çalışılırsa, düşük ark kuvvetleri telin ucunda büyük damlacıkların oluşmasını önlemek için yetersiz kalacaktır. Bu damlacıklar normal yerçekimi kuvveti altında ark boyunca düzensizce aktarılır, genellikle büyük miktarlarda cüruf üretir ve bazen daldırma aktarımı da meydana gelebilir.
Darbeli mod, avantajlarını korurken sprey transferinin ısı girdisini azaltmanın bir yolu olarak geliştirilmiştir. Sprey tipi metal transferi, her bir darbenin kaynak metali damlasını ayırmak için yeterli kuvvete sahip olduğu yüksek akım darbeleri uygulanarak elde edilir.
Konvansiyonel MIG/MAG kaynağı, doğası gereği kararlı bir ‘kendi kendinden ayarlı’ ark sağlayan sabit voltajlı güç kaynağı kullanılarak gerçekleştirilir.
MIG / MAG Kaynağının Avantajları Nelerdir?
* yarı ve tam otomatik olarak, robotik olarak da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde çalıştırılabilir
* Yüksek kaliteli kaynakların hızlı şekilde üretilmesini sağlar
* Akı kullanılmadığı için kaynak metalinde cüruf hapsolması ihtimali yoktur
* çeşitli metal ve alaşımları birleştirmek için kullanılabilen çok yönlü bir işlemdir
* MAG kaynağı tüm pozisyonlarda gerçekleştirilebilir, bu da onu en yaygın kullanılan kaynak işlemlerinden biri haline getirir.
MIG / MAG Kaynağının Dezavantajları Nelerdir?
* Dikey veya tavan kaynak için kısa devre transferi gereklidir. Hızlı donan akı olmadığından, akışkan kaynak havuzunu yerinde tutacak hiçbir şey yoktur
* Kaynak gazının rüzgardan korunması gerektiğinden, açık havada kaynak muhafazaları olmadan kaynak yapılamaz
* İşlemde sınırlı sayıda oksijen giderici olduğundan, kaynak başlamadan önce tüm pas iş parçasından temizlenmelidir..
* özlü ark kaynağı (özlü tellerle MAG kaynağı) konumsal kaynak ve dış mekan uygulamaları için daha uygun olabilir. Tüm ark işlemlerinde olduğu gibi, uygun KKD kullanılmalı ve mutlaka göz koruması kullanılmalıdır
Magmaweld MIG / MAG kaynağı satın almak için https://www.hirdavat20.com/