Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. DERNEK KURMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

DERNEK KURMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

admin admin -
34 0

DERNEK KURMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

Dernek Kurmanın Avantajları merak edilenlerden biridir. Dernekler belirli bir amaca yönelik olarak hizmet verir. Tüzel kişiliğe sahip olan bu topluluklar kurulurken en az 7 kişinin bir araya gelmesi gerekir. Kurucuların kuruluş bildirimi hazırlamasının ardından da belgelerin Mülki İdare Amirliği’ne teslim edilmesi zorunludur. Dernek kurucuları fiil ehliyetine sahip olmalıdır.

Derneğin kurulduğu yerdeki Mülki İdare Amirliği’ne verilen kuruluş bildiriminin alındı belgesi teslim edildiğinde dernek kurulmuş olur. Bununla birlikte derneğin hukuki açıdan uygunluğunun incelenmesi gerekir. Kuruluş bildiriminin uygunluğu kabul edildiğinde derneğe tebligat yapılır. Bu sürecin ardından otuz gün içerisinde dernek genel kurul toplantısını yapmakla yükümlüdür. Bu toplantı ile birlikte derneğin yönetim, denetim ve zorunlu organlarında kimlerin görev alacağı belirlenmiş olur.

Dernek Kurmaktür tüzel kişiliklerde görev almak isteyenler açısından merak edilebilir. Dernekler çalışmalarını yürütürken gönüllülük esasına göre hareket edebilecekleri gibi yönetim kurulunda karar alınması durumunda ücretli çalışanlar aracılığı ile de faaliyetlerini sürdürebilir.

Dernek Kurmanın Faydaları

Dernek yönetim kurullarında yer alan ve kamu görevlisi olmayan başkan ve üyeler maaş alabilir. Bunun yanı sıra denetim kurulu için de aynı durum geçerlidir. Ücretler belirlenirken genel kurul tarafından çalışma yapılır. Verilecek ücretlerin yanı sıra ödenekler, tazminat ve yolluklar da bu kurulda ele alınır.

Ödemeler yalnızca yönetim ve denetim kurulundaki üyelere yapılabilir. Bunun haricindeki üyeler için ödeme yapılması söz konusu değildir. Dernek hizmetlerinde görevlendirilenler için yapılacak gündelik ödemeler ya da yolluk ve benzeri masraflar için genel kurul karar alır.

Dernek Kurmanın Avantajları arasında tüzüklerinde yer alan amaçlarına uygun olması durumunda işletebilecekleri yerler bulunur. Bunlar; eğitim ve öğretim için yurtlar olabilirken pansiyon da olabilir. Ayrıca üyeler için lokal da açabilirler. Bu işletmelerin açılabilmesi ise Mülki İdare Amirliği’nden alınacak izinlerle mümkündür.

l Kamu yararı statüsünün şartlarını yerine getiren dernekler belli avantajların yanı sıra vergisel istisnalara tabi olurlar.

l Dernekler kamu kurum ve kuruluşları ile ortak proje yürütebilir.

l Tüzüklerinde yer alan amaçlarına uygun olması halinde uluslararası faaliyetlerde ya da iş birliğinde bulunabilirler.

l Amaçlarına uygun olması durumunda ayni ya da nakdi bağış toplayabilirler.

l Amaçlarını gerçekleştirmek için kamu yararını esas alarak bağış toplayabilirler.

l Tüzüklerindeki amaçları gerçekleştirmek üzere kendilerine benzer amaçları olan derneklerden ya da mesleki kuruluşlardan yardım alabilir ve yardım edebilirler.

l Mülki İdare Amirliği’nin bilgisi dahilinde yurt dışındaki kişi, kuruluş ya da kurumlardan ayni veya nakdi yardım alabilirler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir