Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli Boşanma Davası

admin admin -
103 0

Çekişmeli Boşanma Davası

Türk Medeni Kanunu’nda 166. maddesinde genel boşanma sebeplerinden evlilik birliğinin temelden sarsılması düzenlenmiştir. Evlilik birliği temelden sarsılmış ise ve evlilik birliğinin sürdürülmesi eşlerin kendilerinden beklenemeyecek derecede güçleşmişse eşlerden her birisi boşanma davası açılabilir. Davalı tarafın kusuru daha az olursa veya davalı davacının kendisinden daha fazla kusurlu olduğunu iddia ediyorsa davalı açılan boşanma davasına itiraz edebilir. Evlilik birliğinin devamı bakımından davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir menfaat kalmamışsa boşanmaya karar verilecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer: Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceği tarafların haklılıkları, kusurluluk oranları, iddiaların ispatı gibi durumlara göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davası ortalama 1 ile 3 yıl arasında sürmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler

Çekişmeli boşanma davası eşlerden birinin boşanmayı istemesi halinde açılan, boşanma ve sonuçlarının protokolle değil kusur oranları dikkate alınarak tesis edilen dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanma iradesi konusunda anlaşamamış olabilirler. Eşlerden sadece birisi boşanmayı istiyor olabilir ya da her iki taraf da boşanmayı istiyor fakat boşanmanın ferileri konusunda anlaşama sağlayamamış olabilirler.

Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına nazaran daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davası evlilik birliğinin sarsılması gibi genel ya da terk gibi özel sebeplerle açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında anlaşmalı boşanma davasından farklı olarak kusur araştırması yapılmakta ve mahkeme kusurun hangi eşte olduğunu tespit etmektedir. Kusur tespit edilirken tanıkların bilgi ve görgüsüne başvurulabilir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanarak açılan boşanma davasında tarafların kusur oranlarına göre karşı tarafa nafaka veya tazminat ödemek zorunda kalabilirler. Aynı şekilde tarafların eşit kusurlu olduklarının tespit edilmesi durumunda birbirlerine herhangi bir tazminat ödemeden boşanma gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla kendisinin kusurlu olmadığını ve karşı tarafın daha kusurlu olduğunu iddia eden taraf boşanma davasında kendisini ifade etmesi için deneyimli bir boşanma avukatı ile kendisini temsil ettirmesi gerekir.

Boşanma davası sonucunda hükmedilen tazminatlar süreklilik arz etmese bile nafakalar süreklilik arz etmektedir. Boşanma davası devam ederken ödenecek olan tedbir nafakasının etkili bir şekilde talep edilmesi gerekir. Bu konularda alanında yetkili boşanma avukatları tercih etmek her iki taraf için de önem arz etmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir