Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Afganistan savaşının 21. yıldönümünde, Logar’da anma etkinlikleri düzenlendi

Afganistan savaşının 21. yıldönümünde, Logar’da anma etkinlikleri düzenlendi

admin admin -
39 0

Afganistan’daki savaşın 21. yıldönümü vesilesiyle Logar eyaletinde düzenlenen anma etkinlikleri hakkında konuşan Kabil Rashidiya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmed Gul Rashidi, Müslümanlarla dünya liberallerinin bir araya geldiğini söyleyerek, Müslümanlar arasındaki işbirliği, birlik ve sevginin gözler öne serildiğine dikkat çekti.

ABD’nin en uzun savaşı olarak bilinen Afganistan savaşın 21. yıldönümü vesilesiyle 7 Ekim’de ülkenin Logar eyaletinde anma etkinlikleri düzenlendi. “Afgan Savaşının Masum Kurbanları Anıt Cami” önünde toplanan binlerce Müslüman, sessizce savaşta ölen sivilleri andı ve hep birlikte ibadet etti.

Geniş çaplı anmada Müslümanlarla dünya liberallerinin bir araya gelerek Müslümanlar arasındaki işbirliği, birlik ve sevgiyi gözler önüne serdiğini söyleyen Kabil Rashidiya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmed Gul Rashidi, “Ölen Müslümanların yasını tutmak ve hayatta kalanlara yeni bir umut vermek için yerel halk kendi inisiyatifleriyle para topladı ve caminin önüne savaş sırasında kaydedilen tüm Müslümanların isimlerinin yer aldığı mermerden yapılmış ‘Afgan Savaşı’nın Masum Kurbanları Anıt Duvarı’nı inşa etti. 20 yıldan fazla süredir savaşı deneyimleyen sıradan insanlar bu sayede yüreklerini rahatlatırken, çok sayıda Müslüman, etkinlik günü ibadet etmek için caminin önündeki anıt duvara gitti” dedi.

Amerikan birliklerinin dahil olduğu en uzun savaş

Savaşın etkilerine dikkat çeken Ahmed Gul Rashidi, sözlerine şöyle devam etti:“Afgan savaşı, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri tarafından yönetilen NATO’nun ortak bir gücüdür ve Afganistan’da El Kaide ve Taliban ile bir savaş başlamıştır. 2001’den 2021’e kadar süren savaş, bugüne kadar Amerikan birliklerinin dahil olduğu en uzun savaştı. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin Müslümanlara misilleme yapmasıyla başladı, 20 yıl sürdü, 240 binden fazla sivilin ölümüne neden oldu. Bugün Afganistan’da hâlâ milyonlarca yerinden edilmiş sivil var ve gelecek korkusuyla yaşıyorlar.”

“İnsanların birleşmesi, insani değerlere ve kutsal hedeflere dönmesi için fırsat”

Logar eyaletinde düzenlenen etkinliklerin, İslam peygamberlerinin torunlarını takip edebilmek ve bugün dünyadaki sayısız Müslüman liberali çekebilmek için Müslüman inancının birliğini de gösterdiğini belirten Ahmed Gul Rashidi, “Bu büyük buluşma, inancın önemli bir tezahürü ve insanların birleşmesi ve insani değerlere ve kutsal hedeflere dönmesi için bir fırsattır. Aynı zamanda ABD’nin ve diğer ülkelerin İslam’ı hor gördüklerini ve Müslümanlara verdikleri zararı da unutmamamızı sağlıyor” diye ifade etti.

“Müslümanların kalplerinde hâlâ savaşın gölgesi var”

Dünyanın inananların ruhsal değil bedensel yaralarıyla ilgilendiğinin ve akan her damla kanın İslam tarihinde yazacağının altını çizen Ahmed Gul Rashidi, sözlerine şöyle son verdi: “Hâlâ savaşın acısını yaşayan Afgan Müslüman halkı bir yana, ABD Başkanı Biden, 11 Eylül’deki terörist saldırıların 21. yıldönümü sebebiyle yaptığı konuşmada, Afgan savaşında ölen veya yaralanan insanlara değinmedi. ABD’nin savaşta Müslüman sivillere verdiği zararı kasten küçümseyerek, ABD’yi Afgan savaşının uzun süren çatışmasından bu ‘alçakgönüllü’ yolla çekmeye çalıştı. Biden’in konuşması, Afganistan’daki savaşın bitiminden yaklaşık bir yıl sonra oldu ve Müslümanların kalplerinde hâlâ savaşın gölgesi var.”

Bilgi İçin: Tülay Genç | [email protected] | +90 (212) 635 70 68

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir