Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Hemodiyaliz Nedir?

Hemodiyaliz Nedir?

admin admin -
143 0

Böbreklerin kanın içindeki zararlı maddelerin emilimini sağlayamadığından dolayı vücudun içinde üre,fosfor, ürik asit, potasyum ve kreatinin artmaya başlar. Normalde bu zararlı maddeler vücut tarafından böbreğin desteğiyle idrar şeklinde atılırken vücudun içinde depolanmaya başlar ve  bu nedenle birçok böbrek hastalığı oluşabilir. Zararlı maddelerin atılamamasıyla oluşan böbrek yetmezliğinde ise böbreğin görevini yerine getiren hemodiyaliz yöntemi kullanılır. Hemodiyaliz, hastanın kanının içindeki zararlı maddelerin makine ile süzülüp temiz kanın tekrar hastaya verildiği tedavi yöntemidir.

Hemodiyaliz böbrek yetmezliğinde nasıl işler?

Kanda bulunan zararlı maddelerin alınması ve bazı hastalarda vücudun içinde bulunması gereken ama bulunmayan eksik tuzların geri verilmesi işlemidir. Hastanın vücudundaki toksik maddeleri almak için üç farklı yol izlenebilir bunlar; kateter, fistül ve greft. Bu yöntemlerde bu cisimlerin vücuda yerleştirilmesi için cerrahi müdahale şarttır. Bu müdahale sonucu kateter boyun, köprücük kemiği veya kasıktan sokulur ve acil müdahaleler içindir.Fistül aralarındaki en güvenilir yöntemdir atardamar ve toplardamara yerleştirilebilir. Son olarak kalıcı damar yolu greft vücuda yapay damar takılması işlemidir.  Vücuda yerleştirilen iğneler sayesinde hastadan alınan kan diyaliz makinesi tarafından temizlenir ve kan açılan damar yolu ile vücuda geri verilir. Hemodiyaliz işleminin hastanın kişisel yapısı ve hastalığın yapısına göre, haftada kaç seans gideceği, hangi yöntemle damar yolu açılacağı değişkenlik gösterebilir.

Hemodiyalizin Hastalara Pozitif Etkileri Nelerdir?

Hemodiyaliz, böbrek yetmezliği, kronik veya akut böbrek yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Hemodiyaliz, diyaliz çeşitlerinden biri olup son zamanlarda çok tercih edilen ve  başarılı bir tedavi yöntemidir. Birçok pozitif etkisi vardır;

  • Hastalar deneyimli doktorlar ve hemşireler tarafından tedavi gördükleri için, hastanın bakım yükü azalır.
  • Hastalar enfeksiyon ve peritonit riskinden korunur.
  • Diğer diyaliz işlemlerine göre ( peritoneal) daha az acılı ve daha konforlu
  • Tedavi daha uzun aralıklarla yapıldığı için hastanın yaşam kalitesi düşmemektedir.
  • Hemodiyaliz işlemi yapılırken hastalar, kendi gibi aynı problemlerle uğraşan diğer insanlarla tanışıp, konuşma fırsatları yakarlar ve bu sayede işlem sırasında stres veya acı gibi problemlerin üstesinden daha rahat gelebilirler.

      

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız