Tarım Bakanlığı Biyokaçakçılara Karşı Mücadelede 181 Kişiye İşlem Yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, biyokaçakçılıkla mücadelede 2007-2025’te 181 kişiye işlem yapıldığını ve 51 milyon TL ceza kesildiğini duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Tarım Bakanlığı Biyokaçakçılara Karşı Mücadelede 181 Kişiye İşlem Yaptı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşam formlarının korunması ve küresel farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin genetik kaynakların adil paylaşımını hedeflediğini belirten Yumaklı, bu yılki temanın ‘Küresel Etki İçin Yerel Hareket’ olduğunu ifade etti.

Yumaklı, yerel adımların küresel biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmada dönüştürücü bir güce sahip olduğunu söyledi. Kunming-Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi’ni ‘doğayla uyumlu bir dünya’ için küresel yol haritası olarak tanımlayan Bakan, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi ile ülke genelindeki envanter çalışmalarının tamamlandığını ve güncellenmeye devam ettiğini aktardı.

Türkiye’nin Biyolojik Zenginliği ve Koruma Çalışmaları

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin coğrafi ve iklimsel özellikleriyle ‘küçük bir kıta’ niteliği taşıdığını belirtti. Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan biyocoğrafik bölgeleri ile geçiş zonlarına sahip olmasının bu zenginliği artırdığını söyledi. 7 yıl süren envanter çalışmalarında 918 konu uzmanı görev aldı ve yaklaşık 2 milyon veri Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na aktarıldı.

2015’ten bu yana 81 ilde tür ve habitat düzeyinde izleme çalışmaları yürütülüyor. 2013-2024 yılları arasında 66 flora, 36 fauna ve 1 habitat türü için toplam 103 tür eylem planı hazırlandı. Bu planlarla türlerin durumu takip edilerek doğal ortamlarında korunmaları için tedbirler alınıyor.

Nadir ve nesli tehlike altındaki endemik bitki türlerini korumak amacıyla Elazığ’da Doku Kültürü Laboratuvarı ve sera kuruldu. Geleneksel ürünlerin de entegre edildiği Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi’nde yaklaşık 123 bin veri kayıt altında bulunuyor.

Biyokaçakçılık ve İstilacı Türlerle Mücadele

Türkiye’nin genetik kaynaklarının korunması için biyokaçakçılıkla mücadele kapsamında 2007-2025 yılları arasında 26 farklı ülkeden 181 kişi hakkında işlem yapıldı. Biyokaçakçılıkla Mücadele Bilgi Sistemi üzerinden yürütülen takiplerde 99 vakada yaklaşık 51 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Dünya genelinde ekosistemleri ve insan sağlığını tehdit eden istilacı yabancı türlere karşı da projeler yürütülüyor. TERIAS ve MARIAS projeleriyle kritik alanlarda istilacı türlerin kontrol altına alınması hedefleniyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 177 istilacı yabancı türe ilişkin veri ‘TurİST’ sisteminde toplandı. Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı (2024-2035) tamamlandı.

Ayrıca, doğal deniz ve kıyı habitatlarının korunması amacıyla ‘Deniz Habitat Tiplerinin ve Potansiyel Deniz NATURA 2000 Alanlarının Belirlenmesi Projesi’nin 2027 yılının ilk çeyreğinde başlatılması öngörülüyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Tarım Bakanlığı Biyokaçakçılara Karşı Mücadelede 181 Kişiye İşlem Yaptı
Tarım Bakanlığı Biyokaçakçılara Karşı Mücadelede 181 Kişiye İşlem Yaptı
Site Aidatlarına Düzenleme Getiren Yeni Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı
Site Aidatlarına Düzenleme Getiren Yeni Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı
ABD Kırılgan Ülkeler İçin Rus Petrolüne Geçici Erişim İzni Verdi
ABD Kırılgan Ülkeler İçin Rus Petrolüne Geçici Erişim İzni Verdi
Antalya Havalimani Advanced ATC Tower Sistemiyle Avrupa Agina Entegre Oldu
Antalya Havalimani Advanced ATC Tower Sistemiyle Avrupa Agina Entegre Oldu
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
Nisan Ayında Küresel Elektrikli Araç Satışları Yüzde 6 Büyüdü
Nisan Ayında Küresel Elektrikli Araç Satışları Yüzde 6 Büyüdü
Güncel Sosyal Medya Haberleri
Sosyal Masa - Sosyalmasa.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SOSYAL MASA 'da saklıdır.