‘259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda Alınan Kararlar’
Yükseköğretim Kurulu’nda gerçekleştirilen 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından önemli açıklamalar yapıldı.
Yükseköğretime Adil Erişim Hedefleniyor
YÖK Başkanı Erol Özvar, yaptığı konuşmada, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayarak, “Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
TYÇ Logosu Üniversitelerde Yaygınlaşıyor
Özvar, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun bu yıl ilk kez Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirterek, 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu duyurdu.
İstihdam Bağı Azalan Programlara Sınırlama Getiriliyor
YÖK Başkanı, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını ve bazı programlarda sınırlamalar getirileceğini açıkladı. Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına ‘ikinci üniversite’ kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği belirtildi.
Program Kalitesi Artırılıyor
Yükseköğretimde program kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Özvar, bazı programlardaki kontenjanların düşürüldüğünü ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapıldığını ifade etti.
Uluslararasılaşma Stratejisi
Yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejisinin önemine değinen Özvar, önümüzdeki döneme ilişkin Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesinin hazırlık çalışmalarına başlandığını ve uluslararası öğrencilere yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını belirtti.
Türkçe Öğretimi Kalitesi Artırılıyor
Türkçe öğretim merkezlerine akreditasyon şartı getirileceğini duyuran Özvar, yabancı dil öğretiminde uluslararası standartların getirileceğini ve Türkçe eğitim kalitesinin arttırılması için çalışmaların devam edeceğini açıkladı.
Bu kararlarla Türkiye’nin yükseköğretim alanında daha rekabetçi ve uluslararası düzeyde daha görünür bir konuma gelmesi hedefleniyor.