Sosyal Masa – Sosyalmasa.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. 2023 TIMSS Raporuna Göre Türkiye’nin Eğitimdeki İleri Yeterlilik Başarısı

2023 TIMSS Raporuna Göre Türkiye’nin Eğitimdeki İleri Yeterlilik Başarısı

haber haber -
55 0

Türkiye, TIMSS 2023’te Fen ve Matematik Alanlarında Başarılarını Artırdı

Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından dört yılda bir gerçekleştirilen TIMSS 2023 raporuna göre Türkiye, 4. ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin fen ve matematik alanlarındaki başarılarında önemli artışlar kaydetti.

Fen Bilimleri Alanında Üst ve İleri Yeterlik Düzeylerinde Türkiye’nin Başarısı

Türkiye, 4. sınıf düzeyinde fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2. ve tüm Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yerleşti. TIMSS 2023 verilerine göre, 4. sınıf fen bilimleri alanında üst yeterlik düzeyi yüzde 36’ya yükselirken ileri yeterlik düzeyi oranı yüzde 26 oldu. Bu sayede 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 62’si fen bilimlerinde üst ve ileri yeterlik düzeyine ulaştı.

Matematik Alanında Türkiye’nin Yükselen Performansı

4. sınıf matematik alanında üst yeterlik düzeyi oranı yüzde 30’a çıkarken ileri düzeydeki öğrenci oranı yüzde 24’e ulaştı. 8. sınıf matematik alanında ise Türkiye, uluslararası ortalama puanı geçerek 13. sırada yer aldı. Üst ve ileri yeterlik düzeyindeki öğrenci oranı yüzde 37’ye çıktı.

Prof. Dr. Selman Tunay Kamer’den Değerlendirme

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirirken Türkiye’nin matematik ve fen bilimleri sıralamalarında üst dilimlerde yer almasını ve ileri yeterlilik seviyelerindeki artışı olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Kamer’e göre, Türkiye’nin eğitimdeki başarısı, stratejik değişiklikler ve eğitim politikalarındaki iyileştirmelerin kararlı bir şekilde uygulanmasının bir sonucudur.

Kamer, Türkiye’nin uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşacağını belirterek eğitimde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada bu başarının önemli bir adım olduğunu vurguladı. Özellikle ileri düzeydeki öğrenci oranındaki artışın, eğitimde temel seviyenin ötesinde daha yüksek başarı hedeflerine ulaşılabileceğini gösterdiğini dile getirdi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir