UNESCO, Filistinli Mültecilere Yardım Tasarısını Onayladı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 ülkenin çağrısıyla bir araya gelerek “UNRWA’nın İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki Eğitim Faaliyetlerinin Sürdürülmesinin Desteklenmesi” konulu özel oturumu gerçekleştirdi. Bu oturumda, Filistin ve Ürdün’ün hazırladığı tasarı, Türkiye’nin de ilk eş sunucuları arasında yer aldığı şekilde uzlaşıyla kabul edildi.
ABD ve Bazı Ülkeler Ret Oyu Kullandı
Tasarıya ABD, Arjantin, Çekya ve Paraguay “ret” oyu verirken, Arnavutluk ve Burkina Faso çekimser kaldı. Yürütme Kurulu’nda bulunan 58 ülkeden 50’si ise tasarıya “evet” dedi. Tasarıda, İsrail’in Filistinli çocukların eğitim hakkını tehdit eden yasal önlemlerinin ciddi şekilde endişe verici olduğu vurgulandı.
Türkiye’nin UNRWA’ya Verdiği Destek
Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, yapılan oturumda İsrail’in Gazze saldırılarının endişe verici olduğunu belirtti. Aybet, Türkiye’nin Filistin halkını desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, UNRWA’ya bu yıl 15 milyon dolar katkı sağlandığını ve 2025 yılına kadar 120 bin ton un tedarik edileceğini açıkladı.
Türkiye’nin Rolü ve Başarısı
Aybet, Türkiye’nin müzakerelerde önemli bir rol üstlenerek tasarının kabul edilmesinde büyük bir başarı elde ettiğini belirtti. Tasarının kabul edilmesinin, İsrail’in uluslararası platformlarda giderek yalnızlaştığını ve dünya kamuoyunun bu duruma “dur” demesi gerektiğini gösterdiğini ifade etti. Aybet, Türkiye’nin bu özel oturumun düzenlenmesini talep eden ülkeler arasında yer alarak, önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti.