323 Virüs Örneği Kayıp
Queensland Halk Sağlığı Viroloji Laboratuvarı’ndan kaybolan 323 adet virüs örneği bulunamadı. Bu olay Queensland Sağlık Bakanı Tim Nicholls tarafından “ciddi bir biyogüvenlik protokolü ihlali” olarak nitelendirildi.
Soruşturma Başlatıldı
Bakan Nicholls, yaşanan olay üzerine kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bu soruşturmayı emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Martin Daubney yürütecek. Ayrıca, Virus Tanımlama Laboratuvarı’nın eski başkanı Julian Druce da eş-soruşturmacı olarak görevlendirildi.
Önlemler Alındı
Benzer bir olayın tekrarlanmaması için Queensland Sağlık Bakanlığı, personel eğitimlerini artırmak, laboratuvar prosedürlerini gözden geçirmek ve izinleri denetlemek gibi önlemler aldığını açıkladı. Ayrıca, materyallerin doğru şekilde saklanmasını ve kaydının eksiksiz tutulmasını sağlamak amacıyla laboratuvar çalışanlarına yönelik denetimler artırılacak.
Virüs Örnekleri İmha Edildi mi?
Queensland Baş Sağlık Yetkilisi John Gerrard, kayıp virüs örneklerinin halk için minimal bir risk oluşturduğunu belirtti. Virüs örneklerinin büyük olasılıkla otoklavlama yöntemiyle imha edilmiş olabileceğini söyleyen Dr. Gerrard, Queensland’de son beş yılda Hendra veya Lyssavirus enfeksiyonuna rastlanmadığını ve Hantavirus’un Avustralya’da insanlarda hiç görülmediğini vurguladı. Bu durum, kamuoyundaki endişeyi hafifletmek için bir güvence olarak sunuldu.