İran’dan Avrupa’ya Tehdit: ABD Askeri Hedefleri Vurulacak İddiası

Financial Times’a konuşan kaynaklar, İran’ın ABD ile gerilimde savaşı Avrupa’daki ABD askeri hedeflerine kadar genişletme planları yaptığını iddia etti. Bulgaristan da hedefte olabilir.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İran’dan Avrupa’ya Tehdit: ABD Askeri Hedefleri Vurulacak İddiası

İran’ın, ABD ile artan gerilimde savaşı Orta Doğu dışına, Avrupa’daki ABD askeri hedeflerine kadar genişletme planları yaptığı iddia edildi. Financial Times’a konuşan kaynaklar, Tahran yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump’ın çatışmayı tırmandırması durumunda misilleme olarak Avrupa’daki ABD üslerini hedef alabileceğini öne sürdü. Bu senaryoda Bulgaristan’daki ABD askeri tesislerinin de masada olduğu belirtildi.

İki kaynak, İran güçlerinin Bulgaristan ve Güneydoğu Avrupa’daki ABD askeri tesislerine yönelik saldırı senaryolarını değerlendirdiğini aktardı. Sofya, geçen ay ABD yakıt ikmal uçaklarının Besmer hava üssünü kullanmasına izin vermişti. Yeni bir ABD saldırısı durumunda, Mart ayında Ağrotur’daki İngiliz üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlenen Güney Kıbrıs’ın da olası misilleme hedefleri arasında yer aldığı ifade edildi.

İran’dan Fiber Kablolara ve Avrupa’ya Saldırı Sinyali

Aynı bilgilere göre, İran silahlı kuvvetleri, çatışmanın tırmanması halinde Hürmüz Boğazı’ndaki denizaltı fiber optik kablolarına saldırma olasılığını da değerlendiriyor. Tahran’da yeni bir savaş turunun mümkün olduğu ve rejimin birçok üyesinin yeni bir askeri harekâtı ‘ne zaman olacak’ sorusuyla tartıştığı bir ruh halinin hakim olduğu belirtildi.

Hürmüz Boğazı’nın açılmasına yönelik müzakerelerin çıkmaza girmesi ve İran lideri Ayetullah Mücteba Hamenei’nin sertlik yanlısı isimleri üst düzey görevlere ataması dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump ise Salı günü Tahran ile herhangi bir görüşme veya temasın olmadığını belirtti.

Devrim Muhafızları ve diğer İran askeri komutanları, tam ölçekli bir çatışma durumunda İran’ın stratejisini değiştireceği ve saldırılarını bölgenin ötesine taşıyacağı uyarısında bulundu. Geçen ay Devrim Muhafızları, ABD’nin İngiliz askeri üslerini kullanması konusunda İngiltere’yi uyararak, bu üslerin meşru hedef olacağını vurgulamıştı.

Kaynaklardan biri, rejimin Trump’ın İran altyapısına yönelik tehditlerini gerçekleştirmesi halinde çatışmayı daha da genişletmek için bir plan hazırladığını söyledi. ABD Başkanı Trump, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda bir gemiye saldırması durumunda bir İran köprüsünü veya enerji santralini imha edeceğini belirtmişti. İkinci kaynak, Tahran’ın ABD saldırısına yanıtında ‘sınır koymayacağını’ ifade etti.

Financial Times’ın aktardığına göre İran, uzun mesafeli hedeflere saldırma istekliliğini daha önce göstermişti. Şubat ayında Washington, Tahran’ı Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia üssüne füze fırlatmakla suçladı. Mart ayında Türkiye, NATO hava savunmasının İran’dan fırlatılan balistik füzeleri engellediğini duyurdu. Aynı ay Güney Kıbrıs’taki Ağrotur İngiliz üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi.

Kaynaklar, İran’ın geçen ay Ürdün’deki bir ABD üssüne düzenlediği ve üç Amerikalı askerin ölümüne neden olan saldırının, Tahran’ın uzun menzilli saldırı yeteneğini gösterdiğini belirtti. İlk kaynak, bu saldırının Avrupa’ya bir mesaj olduğunu ve büyük bir hata yapılması halinde savaşın Avrupa’ya taşınabileceğini vurguladı.

İran rejimi içinde bazıları fazla baskı uygulandığından endişe duysa da, birçok sertlik yanlısı ABD’ye güvenilemeyeceğine ve maliyetin artırılması gerektiğine inanıyor. Bu durum, müzakerelerin geleceği hakkında belirsizlik yaratıyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Mücteba Hamaney’den Körfez Ülkelerine “Gerçek Düşman” Çağrısı
Mücteba Hamaney’den Körfez Ülkelerine “Gerçek Düşman” Çağrısı
İran Devrim Muhafızları ABD’ye Ait MQ-9 İHA’sını Düşürdüğünü Açıkladı
İran Devrim Muhafızları ABD’ye Ait MQ-9 İHA’sını Düşürdüğünü Açıkladı
İran Meclis Başkanı Galibaf Trump Yönetimine Sert Çıktı Katar ile Bölgesel Güvenlik Ele Alındı
İran Meclis Başkanı Galibaf Trump Yönetimine Sert Çıktı Katar ile Bölgesel Güvenlik Ele Alındı
Nijer’de Askeri İsyan Rusya’dan Yardım İstendi Türkiye Desteğini Açıkladı
Nijer’de Askeri İsyan Rusya’dan Yardım İstendi Türkiye Desteğini Açıkladı
Suriye Trablus Büyükelçiliği 14 Yıl Sonra Yeniden Faaliyete Geçti
Suriye Trablus Büyükelçiliği 14 Yıl Sonra Yeniden Faaliyete Geçti
İzlanda Yarın AB Üyeliği İçin Sandık Başında Değişen Güvenlik Dengeleri Etkili Oluyor
İzlanda Yarın AB Üyeliği İçin Sandık Başında Değişen Güvenlik Dengeleri Etkili Oluyor
Güncel Sosyal Medya Haberleri
Sosyal Masa - Sosyalmasa.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SOSYAL MASA 'da saklıdır.