Güney Kore Ulusal Meclisi’nde Yeni Gelişmeler
Güney Kore’de bulunan Yonhap ajansının haberine göre, milletvekilleri, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için yeni bir önergeyi meclise sunmaya hazırlanıyor. Ana muhalefet partisi Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin desteğiyle sunulan önerge, Yoon’un 3 Aralık’ta ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetim kararının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu iddiasını içeriyor. Önergeye göre, Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından milletvekilleri ve polise tutuklama emri verdiği iddiaları da yer alıyor.
Önergenin Kabulü İçin Gerekli Olan Çoğunluk
Önergenin kabul edilebilmesi için 300 sandalyeli Ulusal Meclis’te 200 milletvekilinin lehte oy kullanması gerekiyor. Muhalefet partileri, 192 sandalyeye sahip olmalarına rağmen kabul için iktidardaki Halkın Gücü Partisinden en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Şu ana kadar 7 PPP milletvekili önergeyi destekledi ve 1 milletvekilinin daha desteğini açıklaması durumunda önergenin oylamada kabul edilebileceği belirtiliyor.
Azil Süreci ve Anayasal İşleyiş
Güney Kore’de bir devlet başkanının görevden alınabilmesi için Ulusal Meclis’ten geçen azil önergesinin üçte iki çoğunlukla onaylanması gerekiyor. Ardından Anayasa Mahkemesi’nde görülen davada, azil kararı için 6 yargıcın onayı gerekiyor. Yoon’un görevden alınması durumunda ise 60 gün içinde yeni bir başkanın seçilmesi gerekecek.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim kararını “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelerine karışması” gerekçesiyle almış, ancak meclisin kararıyla geri adım atmıştı. Konuşmasında, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı amaçladığını savunmuştu. Sıkıyönetim kararı, meclisin oylaması sonucunda hükümsüz ilan edilmiş ve Yoon, kabinenin onayıyla sıkıyönetimi sona erdirmişti.