Mulino, Darien Boşluğu’ndaki Kayıplara İlişkin Açıklama Yaptı
Panama’nın İçişleri Bakanı Mulino, haftalık basın toplantısında Darien Boşluğu’ndaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Mulino, bu yıl içerisinde Darien Boşluğu’nda yaşamını yitiren 55 kişi olduğunu açıkladı. Ayrıca, bölgede bulunan 180 çocuğun terk edilmiş olmalarına rağmen bakım kurumları tarafından ilgilendiğini belirtti.
Darien Boşluğu ve Göçmen Faaliyetleri
Darien Boşluğu, ormanlar, bataklıklar ve dağlarla kaplı doğal bir koruma bölgesidir ve göçmenler için oldukça tehlikeli bir güzergah olarak bilinmektedir. Bu bölge, Kuzey Amerika ile Güney Amerika’yı birbirine bağlayan Pan-Amerika kara yolunun kesildiği tek noktadır ve yürüyerek orman patikaları aracılığıyla geçilebilmektedir.
Panama hükümeti tarafından yapılan açıklamada, 17 Aralık’ta Darien Boşluğu’ndaki göçmen faaliyetlerinin önceki yıla göre %41 azaldığı belirtilmişti. Ancak buna rağmen, geçen yıl 120 bini çocuk olmak üzere 520 binden fazla düzensiz göçmen, Darien Boşluğu’nu kullanarak Meksika ve ABD’ye ulaşmaya çalışmıştı.
Göçmenlerin Karşılaştığı Tehlikeler
Darien Boşluğu’nu geçmeye çalışan göçmenler, bataklıklara saplanma, vahşi hayvan saldırıları ve doğal afetler gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeplerle pek çok insan, bu tehlikeleri göze alarak umut dolu bir gelecek arayışında bu zorlu güzergahı tercih etmektedir.
Darien Boşluğu, sadece bir coğrafi bölge değil, aynı zamanda insanlık dramının da yaşandığı bir nokta olarak önemini korumaktadır. Göçmen faaliyetlerinin azaltılması ve insan hayatlarının korunması adına uluslararası işbirliğinin ve tedbirlerin artması gerekmektedir.