ABD Arabuluculuğunda Lübnan ve İsrail Çerçeve Anlaşması İmzaladı

ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleşen görüşmelerde Lübnan ve İsrail, kalıcı barış ve güvenlik hedefli çerçeve anlaşmaya imza attı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Arabuluculuğunda Lübnan ve İsrail Çerçeve Anlaşması İmzaladı

ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleşen görüşmelerin beşinci turunda, Lübnan ve İsrail diplomatik heyetleri, ABD’nin arabuluculuğunda kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik üçlü bir çerçeve anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, İsrail ordusunun Lübnan’da işgal ettiği bölgelerin bir kısmını Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne devretme teklifini de içeriyor. İmza törenine Lübnan’ın Washington Büyükelçisi Nada Hamadeh, İsrail’in Washington Büyükelçisi Yechiel Leiter ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Özel Kalem Müdürü Daniel Holler katıldı.

Taraflardan Gelen İlk Açıklamalar ve Hedefler

Büyükelçi Hamadeh, imzalanan çerçeve anlaşmayı “Lübnan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisi, kalıcı bir çatışmasızlık sağlanması ve tüm Lübnanlıların barış içinde yaşamasına imkan tanınması yönünde atılmış ilk adım” olarak değerlendirdi. İsrailli Büyükelçi Leiter ise çerçevenin nihai hedefinin iki ülke arasında gerçek bir barış olduğunu belirtti. Leiter, “Bu üçlü çerçeve anlaşmada İran ve Hizbullah yok. İsrail ile Lübnan arasında barışa giden yol var” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan ve İsrail’in bölgede “kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına” yönelik bir çerçeve anlaşmada mutabık kaldığını duyurdu. Rubio, ABD’nin arabuluculuğu ve desteğiyle bu anlaşmanın iki ülkenin hak ettiği barışı getireceğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki tarafın Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolü tek başına üstleneceği pilot bölgelerin oluşturulması konusunda anlaştığı belirtildi. Bu adımların kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasına doğru ilerlemeyi mümkün kılacağı ifade edildi.

Ateşkes ve Kontrol Bölgeleri Üzerindeki İddialar

ABD basınında yer alan haberlere göre, söz konusu anlaşma iki ülke arasında bir ateşkesin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Bu ateşkesin, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını tamamen durdurması ve Lübnan’ın güneyindeki Litani bölgesindeki unsurlarının bölgeden ayrılmasına bağlı olacağı iddia edildi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve bölgede kontrolün Lübnan ordusuna devredilmesini öngören bir pilot proje üzerinde anlaşmaya varıldığını savundu. Netanyahu, İsrail ordusunun önerdiği iki bölge üzerinde Beyrut ve Tel Aviv yönetimlerinin mutabakata vardığını söyledi. Bu bölgelerden birinin Lübnan’ın güneyindeki “Sarı Hat” olarak adlandırılan ve sınırın yaklaşık 10 kilometre kuzeyinden başlayarak Litani Nehri’nin güneyine kadar uzanan askeri bölgenin dışında yer aldığı, diğer bölgenin ise Litani Nehri’nin kuzeyinde bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan’daki işgalinin devam edeceğini kaydetti. Lübnan Parlamentosu’ndaki Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah ise imzalanan anlaşmayı kınadı. Fadlallah, “Lübnan makamlarının izlediği çizgi, ülkeyi zayıflatacak ve İsrail düşmanının çıkarlarına hizmet edecek tek taraflı, gereksiz tavizlerden ibarettir” açıklamasını yaptı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
İran Saldırıları ABD’de Yaralılara Yol Açtı Pentagon Bilgileri Paylaştı
İran Saldırıları ABD’de Yaralılara Yol Açtı Pentagon Bilgileri Paylaştı
ABD askeri Irak’ta İran İHA mühimmatı imhasında hayatını kaybetti
ABD askeri Irak’ta İran İHA mühimmatı imhasında hayatını kaybetti
Bahreyn’de Sirenler Çaldı Kuveyt Hava Savunma Sistemlerini Aktifleştirdi
Bahreyn’de Sirenler Çaldı Kuveyt Hava Savunma Sistemlerini Aktifleştirdi
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklama Tasarısını Hazırladı
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklama Tasarısını Hazırladı
ABD Ordusu İran’a Yönelik Saldırıları Tamamladığını Duyurdu 50 Bin Asker Teyakkuzda
ABD Ordusu İran’a Yönelik Saldırıları Tamamladığını Duyurdu 50 Bin Asker Teyakkuzda
Şam’da İlk Kez Düzenlenen Uluslararası Tekstil Fuarı Kapılarını Açtı
Şam’da İlk Kez Düzenlenen Uluslararası Tekstil Fuarı Kapılarını Açtı
Güncel Sosyal Medya Haberleri
Sosyal Masa - Sosyalmasa.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SOSYAL MASA 'da saklıdır.