Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı patladı. 15 km’lik kül bulutu altı havalimanında uçuşları durdurdu, 22.800 yolcu etkilendi.
Endonezya’nın Sunda Boğazı’nda yer alan Anak Krakatau Yanardağı, cuma günü başlayan hareketliliğin ardından bu sabah 03.53’te patladı. Endonezya Jeoloji Ajansı’nın açıklamasına göre, yaklaşık 30 saniye süren patlamayla birlikte 15 kilometreye kadar yükselen yoğun bir kül bulutu oluştu. Kül bulutu, başkent Cakarta’daki Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı dahil altı havalimanında uçuşları durdurdu. Bu durum, yaklaşık 22 bin 800 yolcunun seyahat planlarını etkiledi.
Yetkililer, bölge sakinleri ve ziyaretçilere volkanın aktif kraterinden en az 3 kilometre uzak durmaları uyarısında bulundu. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi, volkanik külün Cakarta’nın bazı bölgeleri ile Sumatra Adası’nın güneyindeki Lampung eyaletine yayıldığını açıkladı. Cakarta’daki Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı, artan volkanik faaliyet nedeniyle uçuş operasyonlarını geçici olarak askıya aldı.
Meteoroloji yetkililerine göre, volkanik kül Java yönünde 6 bin metreye, Sumatra yönünde ise yaklaşık 15 bin metreye kadar yükseldi. Patlamayla birlikte duyulan gürültünün yüzlerce kilometre uzağa ulaştığı, gök gürültüsünü andıran seslerin yaklaşık 700 kilometre mesafeden bile işitildiği belirtildi. Kül bulutunun hava sahasına ulaşması üzerine Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’nın yanı sıra ülkedeki beş havalimanı daha operasyonlarını durdurdu.
Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’nın en az 17.30’a kadar uçuşlara kapalı kalacağı açıklandı. AP’nin aktardığı verilere göre, patlamadan 516 uçuş hareketi etkilendi. Semarang ve Surabaya’daki havalimanları, uçakların yönlendirilebileceği alternatif noktalar olarak hazırlandı.
Cakarta’daki havalimanında yaklaşık 22 bin 800 yolcu mahsur kaldı veya uçuş planları değişti. Hong Kong, Sidney, Amsterdam, Seul, Doha ve Kuala Lumpur hatlarında iptal, erteleme ve rota değişiklikleri yaşandı. Singapore Airlines ve Malaysia Airlines da Cakarta seferlerini iptal eden şirketler arasında yer aldı.
Endonezce “Krakatau’nun çocuğu” anlamına gelen Anak Krakatau, 1883’teki büyük Krakatau patlamasının ardından aynı bölgede oluştu. 1883’teki felaket ve ardından gelen tsunami 36 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Anak Krakatau’da 2018’de yaşanan çökme de Sunda Boğazı’nda tsunamiye neden olmuş, 400’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer, mevcut patlamada yakın bir tsunami riski görülmese de yanardağın hareketliliğini kesintisiz takip ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap