Bankaların ‘Ödeme İste’ özelliği, siber dolandırıcıların yeni kapora tuzağı oldu. Uzmanlar, vatandaşları bu yöntemle mağdur olmamaları için dikkatli olmaya çağırıyor.
Siber dolandırıcılar, bankaların sunduğu ‘Ödeme İste’ özelliğini kullanarak vatandaşları kapora tuzağına düşürüyor. Sosyal medyada artan mağduriyet paylaşımları, bu yeni yöntemin yaygınlaştığını gösteriyor. Tanıdıklardan hızlı para talep etme amacıyla geliştirilen özellik, dolandırıcıların elinde yeni bir mağduriyet aracına dönüştü.
Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, ‘Ödeme İste’ sisteminin dolandırıcılar tarafından nasıl kullanıldığını ve vatandaşların nasıl korunabileceğini açıkladı. Kırık, bu yöntemin özellikle internet üzerinden yapılan araç veya ev alım satımlarında kullanıldığını belirtti.
Dolandırıcılar, güven oluşturmak amacıyla kendilerini devlet memuru veya şehir dışında bulunan kişiler olarak tanıtıyor. Ardından pazarlık yaparak karşı tarafın şüphelerini azaltıyor. Pazarlık sonrası, dolandırıcı kendi IBAN’ı yerine satıcının IBAN’ını sisteme girerek ‘kapora ödemesi’ adı altında bir talep oluşturuyor.
Oluşturulan ödeme talebi satıcıya ulaşıyor. Satıcı, kapora alacağını düşünerek işlemi onayladığında, para kendi hesabından dolandırıcının hesabına aktarılıyor. Prof. Dr. Kırık, bu tuzağın işleyişini, ‘Dolandırıcı kendi IBAN’ını değil, karşı tarafın IBAN’ını yazıyor ve altına 40-50 bin lira gibi kapora miktarını giriyor. ‘Kapora göndereceğim’ diyerek oluşturduğu bu taleple para, sizin hesabınızdan karşı tarafa aktarılıyor. O da bir heyecanla panikle açıklamaları okumadan doğrudan onay veriyor. Ve bu sayede kendisi kapora aldığını düşünürken tam tersi satıcının hesabı üzerinden dolandırıcıya o bedel tamamen gitmiş oluyor’ şeklinde anlattı.
İşlemin açıklama bölümünün eksik olması, mağduriyetin tespitini ve hukuki süreci zorlaştırabiliyor. Dolandırılmamak için vatandaşların kapora işlemlerinde açıklama bölümüne dikkat etmesi ve ‘Şu ilan kapora bedeli.’ şeklinde açıklama yazması gerekiyor. ‘Onay gelecek, onaylamanız gerekir’ ya da ‘Devlet memuruyum, şehir dışındayım’ gibi ifadeler kullanan kişilere itibar edilmemesi uyarısı yapıldı.
Dolandırıldığını fark edenlerin vakit kaybetmeden bankalarını arayarak şüpheli işlem bildirimi yapması, savcılığa suç duyurusunda bulunması ve gerekirse tüketici mahkemelerine başvurması önerildi. Ayrıca, internet sitelerindeki güvenli alışveriş sistemlerinin devre dışı bırakılmaması gerektiği vurgulandı. Dolandırıcılar, kendilerini noter, savcı veya hakim olarak tanıtarak da vatandaşları dolandırmaya çalışıyor. Bu tür durumlarda itibar edilmemesi ve para gönderilmemesi gerektiği belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap